Nieuwste onderwerp

BEGIN

illustratie: Jelle Kindt, klik om te vergroten

PIETER Jelle Kindt

 

’s Nachts slaap ik. Met name in de zomermaanden ben ik vroeg wakker, buiten is het dan al licht. Liggend in bed vraag ik me vaak af of mijn dag begint met mijn ontwaken of dat ik slapend het startsein heb gemist. Die laatste gedachte onderdruk ik vaak een beetje. Ik hou er niet van het gevoel te hebben dat ik achterloop. Liever reken ik uit hoeveel uur ik nog heb voor er door een ander werkelijk iets van me wordt verwacht. Zelden sta ik meteen op. Kennelijk is het onder ogen zien van een nieuwe dag dusdanig indrukwekkend dat ik liever nog even blijf liggen mijmeren.

Veel dieren die bekend staan als nachtdieren, zijn vaak niet in de nacht, maar in tijden van schemer actief. Deze crepusculaire dieren trekken zich terug als de duisternis is ingevallen. Als door een heldere maan het zwartste donker achterwege blijft, willen sommigen van hen nog wel eens door blijven gaan met waar ze mee bezig waren.
Kartuizers laten zich niet beïnvloeden door een of ander hemellichaam. Ze zijn niet te categoriseren als specifiek crepusculair, nocturnaal of diurnaal. Kartuizers die niet slapen vind je ’s nachts en overdag, maar alleen als je heel goed zoekt, want kartuizers leven ver van waar jij woont. Mocht je toch gaan zoeken: een kartuizer leeft eenzaam en meestal tegelijk in een groep. Als je hun woonplek hebt gevonden, dan weet je dat je goed zit, want er staat vaak een bordje bij. Daadwerkelijk een kartuizer zien zal nog niet meevallen, want ze blijven doorgaans binnen. Dat betekent niet per se onder een dak, maar binnen de muren van hun slot, zoals dat heet. Een kartuizer is monnik of moniale, voor zover bekend altijd een van beide.

Pikkedonker of niet, kartuizers zijn in het holst van de nacht actief. Na een paar uur slapen in de avond, bidden en zingen kartuizers zich door de diepste uren van de nacht. Daarna slapen ze weer enkele uren tot in de vroege morgen. Met geen enkele dagelijkse bezigheid houden kartuizers zich de lengte van een dagdeel bezig, ook niet met slapen. Ik vraag me daarom af of een kartuizer dag wel een begin heeft. Heeft een kartuizer weleens het gevoel achter te lopen?

« terug naar blog

Reageer

Wat luister ik?

David Bowie, Rolling Stones, Bob Dylan, Neil Young

Quote

'Maar zelf bleef hij achter, helemaal alleen, en er worstelde iemand met hem totdat de dag aanbrak.' Genesis 32:25