Nieuwste onderwerp

BEGIN

illustratie: Katja Grosskinsky, klik voor grotere versie

IDUNA PAALMAN ABC Yourself-Wereldpremiere_Katja

 

Wereldpremière (slot)

Op de gekste momenten ben ik vrij van zenuwen. Vanmiddag om tien over drie mailde het concerthuis, het laatste kaartje was verkocht, nu stroomt de zaal vol maar ik voel niks. De sopranen klitten gespannen samen en drinken onnodig veel water, ze steken elkaar aan met dat gelurk, ze mogen niet roken dus dan maar een hijs van een plastic flesje, straks in de pauze gaan ze in drommen naar de wc. Ik heb geen enkele aandrang, ik hoef geen water, geen lippenstift, geen succeswens. Ik zwengel aan en verdwijn.
Babet komt naast me staan. ‘Heeft hij nog iets gezegd?’
‘Ik denk dat dit erbij hoort voor hem.’
‘Seks met de opdrachtgever?’
‘Ik ben niet de opdrachtgever, dat is het bestuur.’ Ik kijk naar Babet, ze heeft zich mooi opgemaakt. Dat heeft ze niet nodig, haar stem is voldoende. Een ronde, dienende stem heeft ze, een stem die zich onderwerpt totdat de rest stilvalt. Dan duwt haar stem zichzelf naar voren en weet je niet wat je hoort. Als het koor daarna langzaam aanzwelt is het alsof ik niet hoef te dirigeren, alsof Babets stem de leiding overneemt. Babets man vindt dat ze vaker solo’s moet zingen. Hij zit in de zaal met hun drie kinderen. Mooie, zachte kinderen. Ik denk weer aan het gedicht van Anne Sexton, waarin ze schrijft over de kinderen van haar minnaar: the children are there, schrijft ze, like delicate balloons resting on the ceiling. De kinderen zijn er wel maar ze zijn er niet? Ze zijn mooi en kwetsbaar, maar onaantastbaar?
Nee, de componist heeft niets gezegd. Hij zit op de eerste rij, straks zijn er bloemen en moet hij het podium op. U heeft uw compositie When the light fights the empty room genoemd, zal de gespreksleider van de q&a zeggen, waar gaat dat gevecht voor u over?
Over eenzaamheid, zal hij brommen.
Goh, zegt de gespreksleider, leg dat eens uit?
Hij zal het niet willen uitleggen. Hij zal haar aankijken alsof ze idioot is. Met tegenzin zal hij zeggen: het licht en de lege kamer vinden allebei dat de ander de eenzaamheid bevestigt. Vandaar.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Eileen Myles, Marente de Moor

Wat luister ik?

Bluegrass

Wat kijk ik?

Succession

Wat schreef ik?

De grom uit de hond halen (gedichten, Querido 2019)

Quote

'She is all there. She was melted carefully down for you and cast up from your childhood, cast up from your one hundred favorite aggies. She has always been there, my darling. She is, in fact, exquisite. Fireworks in the dull middle of February and as real as a cast-iron pot. Let's face it, I have been momentary. [...]' Anne Sexton