Nieuwste onderwerp

Rat

In een holletje onder de grond, weg van de wereld, probeert moederrat in slaap te vallen. Haar zoon doet het tegenovergestelde. Hij klimt en klautert over zijn moeder heen alsof ze het mooiste speelgoed is. Moederrat vindt het niet erg, ze wordt blij van het geknuffel. De jongen trekt aan haar staart, klauwt in haar huid, klimt over haar hoofd en hangt dan aan haar snorharen.

‘Hé, dat doet pijn!’ piept zijn moeder en ze bijt het jong, zachtjes.

Geschrokken blijft hij voor zijn moeder zitten. ‘Sorry mama,’ piept het ratje.

Het jong gaat naast zijn moeder liggen en kruipt dicht tegen haar aan. Ze laat een diepe zucht en dan weet hij dat het weer goed is. Dan herinnert hij zich opeens iets wat hij vandaag bedacht had, toen moeder weg was en hij zich, alleen in het hol, een beetje zat te vervelen.

Mam, weet je wat ik wordt als ik groot ben?’

De grootste, sterkste rat van het riool?’

Nee.’

Een alfarat met je eigen familie?’

Nee.’

Dan weet ik het niet.’

Ik word,’ piept het jong en dan moet hij even denken, omdat er voor wat hij nu wil zeggen nog geen woord is. ‘Ik word mensen-jager!’ piept het ratje trots.

Het jong kijkt naar de moeder om te zien hoe enthousiast ze wel niet is en de moeder kijkt naar het jong om te zien of hij geen grapje maakt. Het is een tijdje stil terwijl de blijdschap wegtrekt uit het gezicht van het jong.

Dat word jij absoluut niet!’ piept de moeder, ze piept hard en hoog en haar stem trilt er een beetje bij. ‘Jij bent een rat. Mensen jagen op jou, jij jaagt niet op mensen.’

Ja maar, ik kan ook heel goed op wormen jagen, en op kakkerlakken, en als ik straks net zo groot ben als vader dan is er geen beest meer waar ik bang voor ben. Dan jaag ik op iedereen!’

Dat kan wezen, maar mensen zijn groot, wel honderd keer zo groot als vader. Daar MOET je bang voor zijn. Waarom wil je zonder angst leven? Angst houdt je in leven.’

Het jonkie blaast de bezwaren weg. Hij snuift en dan piept hij: ‘Nou, tóch ben ik niet bang.’

Je zal wel anders piepen,’ zijn moeder likt hem over zijn voorhoofd, ‘als je voor het eerst buiten bent geweest.’

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Alles van Fitzgerald tot Faberyayo, en nooit genoeg

Wat luister ik?

Ik luister naar Kendrick Lamar, Mac Miller, Chance the Rapper, De Jeugd van Tegenwoordig, Braz en naar mezelf (Mars de Rapper)

Wat denk ik?

Dat je het leven het beste kunt vergelijken met een spelletje.

Quote

"The difference in mind between man and the higher animals, great as it is, certainly is one of degree and not of kind." – Charles Darwin