Nieuwste onderwerp

Orang Oetang

De orang oetang-moeder komt uit de boom geklommen. Haar kind zet ze naast zich neer. ‘Goed kijken naar mamma,’ zegt ze.

Ze zitten op een mierennest en moeder wil haar kleine leren hoe je mieren vangt. Eerst zoekt ze een grote stok, waarmee ze op de grond stampt om het gat te maken dat het mierennest blootlegt.

Honderden mieren komen in paniek het gat uit gestormd. Het jong probeert ze met zijn vingers te grijpen, maar dat werkt niet.

‘Nee, nee,’ zegt moeder lachend als ze ziet hoe haar kleine de mieren van zijn armen probeert te likken. ‘Kijk maar naar mamma.’

Ze breekt een dun takje af, haalt er alle blaadjes en zijtakjes van af en steekt het in één van de gaten van het mierennest. Ze wacht even. Dan haalt ze het takje, waar nu allemaal mieren op zitten, uit het gat en in een snelle beweging likt ze het schoon.

Ik snap het!’ roept het jong enthousiast en hij gaat op zoek naar een takje.

Even later probeert het kind zijn iets te dikke tak in één van de gaten te steken. Met grof geweld weet hij de tak in de mierenkolonie te proppen, maar als hij de tak er daarna weer uit haalt zit er maar één mier op. ‘Mamma, het werkt niet!’ roept hij boos.

Moeder kijkt even en zegt: ‘die tak is fout.’ Ze geeft haar eigen takje aan het kind. ‘Probeer het eens met deze.’

Met het juiste gereedschap lukt het wel en het jong eet zijn buikje vol.

Kom,’ zegt moeder als ze klaar zijn met eten, ‘we moeten een nest gaan bouwen voor de nacht.’

 

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Alles van Fitzgerald tot Faberyayo, en nooit genoeg

Wat luister ik?

Ik luister naar Kendrick Lamar, Mac Miller, Chance the Rapper, De Jeugd van Tegenwoordig, Braz en naar mezelf (Mars de Rapper)

Wat denk ik?

Dat je het leven het beste kunt vergelijken met een spelletje.

Quote

"The difference in mind between man and the higher animals, great as it is, certainly is one of degree and not of kind." – Charles Darwin