Nieuwste onderwerp

Kraai

In een park zitten twee kraaien op een tak de wacht te houden, zodat de rest van de familie in rust eten kan zoeken. Als er een man met grijs haar onder de tak doorloopt, zegt de ene kraai tegen de andere: ‘Zou zo graag met mensen praten.’

Zegt de andere kraai: ‘Tja, lukt toch niet. Ik heb geprobeerd om een eekhoorn te vertellen dat hij mijn noten met rust moest laten. Mislukte volledig.

Maar stel nou dat het kon, wat zouden we veel van ze leren.’

Leren? Van mensen? Laat me niet lachen! Wat hebben zij ons te leren? Hoe je zes maanden doet over het bouwen van een idioot ingewikkeld nest? Hoe je rond kunt reizen in de ijzermonsters? Nee dankje, mijn nesten zijn perfect en ik vlieg liever dan dat ik me laat opsluiten om ergens anders te komen.’

Maar mensen zijn zo slim! Kijk nou toch naar al die dingen die ze doen, al die raadselachtige gewoontes, waarvan wij ons niet eens kunnen voorstellen waar dat goed voor is. De dingen die mensen allemaal bereiken…’

Mensen zijn niet slim! Het zijn de domste dieren die ik ken. Ze maken alles zo moeilijk. Heb jij wel eens een mens zien poepen? Ik ook niet, en dat komt omdat ze zelfs daarvoor weer een speciaal nest moeten bouwen. En daarnaast zijn mensen altijd veels te druk bezig met niks, zoals dat mens daar. Die loopt zo een rondje en dan gaat hij weer terug naar waar hij vandaan kwam. Hoe zinloos. Gekkigheid, dat is het!’

De man loopt verder over het pad en de kraaien kijken hoe hij langs de vijver loopt. Zijn oog valt op een tweetal zwanen, waarvan de één haar kop niet meer zelf omhoog kan houden. De eerste kraai ziet hoe het hoofd van de man net zo rimpelig wordt als het water op de vijver, en verbaast zich.

Zag je hoe die zijn hoofd rimpelde?’ vraagt de eerste kraai aan de tweede. ‘Misschien is dat wel hoe mensen met elkaar praten, via die rimpels.’ Maar dan beseft hij dat hij mensen ook wel eens gewoon met geluid heeft horen praten. ‘Nee, ik bedenk me, dat is onzin.’

Oh!’ roept de tweede kraai. ‘Dat vind je onzin. Alleen dat? Ik vind al dat gezanik over mensen onzin. Je kunt er helemaal niks mee. Weetje, ik ga het gewoon zeggen: ik vind je een vreemde vogel dat je zoveel vragen stelt. Niemand is ooit beter geworden van nadenken,’ zegt de kraai en hij maakt even nadrukkelijk oogcontact.

De eerste kraai kijkt weg, hupt een stukje opzij en mompelt: ‘Laat me gewoon.’

De tweede kraai strijkt voorzichtig één van de staartveren van de eerste glad. ‘Hé! Zo bedoel ik het niet. Ik wilde je gewoon waarschuwen: kraaien die teveel denken worden gek.’

De eerste kraai zucht diep en als hij weer voor zich uit kijkt schrikt hij op. ‘KAT! KAT! KAT!’ roept hij.

KAT! KAT! KAT!’ roepen alle kraaien in het park en ze vliegen de bomen in.

 

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Alles van Fitzgerald tot Faberyayo, en nooit genoeg

Wat luister ik?

Ik luister naar Kendrick Lamar, Mac Miller, Chance the Rapper, De Jeugd van Tegenwoordig, Braz en naar mezelf (Mars de Rapper)

Wat denk ik?

Dat je het leven het beste kunt vergelijken met een spelletje.

Quote

"The difference in mind between man and the higher animals, great as it is, certainly is one of degree and not of kind." – Charles Darwin