Nieuwste onderwerp

Brazilië (14)

Tante Jacira stuurt mij geregeld digitale bidprentjes. De nieuwste was een geanimeerd GIF’je van een vredesduif. Al fladderend met een olijftakje in de bek, brengt het beestje mijn tantes boodschap: ‘Deze duif reist van chat naar chat om vrede te brengen. Deel dit, anders sterft hij in deze chat’.

Ik heb de duif dood laten gaan.

Mijn tante runt een brechó, een winkel met tweedehands kleding, in Sao Paulo. De winkel heb ik nooit bezocht, maar via de berichtjes van Jacira krijg ik mee wat de aanloop in de winkel is. Sommige dagen hoor ik niks, dan is het druk. Als de plaatjes van Jezus binnenkomen in de chat, weet ik dat het een rustige dag is in de winkel.

Op zulke dagen weet ze mij altijd te verrassen met de Braziliaanse glitterplaatjesesthetiek voor mensen van een zekere leeftijd. De dag voor de vredesduif kreeg ik bijvoorbeeld een plaatje van een engel binnen. Het was een waar spektakel waarbij een slecht 3D getekend mannetje met cartoonvleugeltjes baadde in goddelijk goud licht. De boodschap zweefde boven zijn biddende handen, ‘Deel mij! Dan zal deze engel je hele familie BESCHERMEN tegen GEVAAR’.

Naast het religieuze thema, zijn nogal DWINGENDE boodschappen een belangrijk onderdeel van de plaatjes die mijn tante stuurt. Het is om die reden dat ik nooit durf te antwoorden, of het plaatje doorstuur.

Misschien ben ik ronduit bot, of kan ik gewoon niet overweg met de situatie dat ik facebook open en er ‘bericht voor GOD’ staat in dansende 3D letters met sterren.
Ik weet dat mijn tante uit liefde, of een beetje verveling, na zo’n plaatje ook een powerpoint stuurt. Ook als ik niet antwoord zal ze dat blijven doen.

Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen op een slide met een foto van rotsen en de tekst ‘Hoe groot het ook is, God verandert elk obstakel in een korreltje zand’.

Hoewel, die laatste boodschap kwam voor de verandering wel binnen bij mij.

Op de gestorven vredesduif heb ik na een week geantwoord met een eigen plaatje. Geen bidprentje, maar een dansende banaan om het gesprek mee te starten.

 


Eerder reisde ik door Brazilië om de broers en zussen van mijn moeder te bezoeken en hun kant van een aantal familielegendes te horen. Met sommigen bel ik sindsdien, om te zien hoe het nu gaat.


Om alle namen te oefenen, heb ik een eens schema gemaakt. Bovenaan staan mijn opa en oma. Daaronder mijn moeder Helena en twaalf anderen.

brazilie-14

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Op dit moment Een Goede Nachtrust van Peter Buurman

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Fresku, Seu Jorge, BTS, Chet Baker, Eefje de Visser

Quote

"Ik weet ook niet hoe de mens precies werkt, maar ik denk dat we er meer mee kunnen." - Etgar Keret