Nieuwste onderwerp

Leugen

De leugen die ik het vaakst vertel, naast “hoe gaat het?” “goed” etc, is hoe ik op het idee ben gekomen om typemachines te gaan verkopen.
Ik heb in de afgelopen 6 jaar ongeveer 1400 typemachines in mijn bezit gehad. Elke drie dagen koop ik er dus twee. Ik repareer ze, soms schilder ik ze een leuk kleurtje (maar alleen de niet-zeldzame) en dan verkoop ik ze, veelal aan Amerikanen. In mijn eigen huis staan er op dit moment zo’n 200 machines in boekenkasten langs de muur. De rest is verspreid over de hele wereld.
Maar goed, de leugen.
Waarom ben ik typemachines gaan verkopen? Ik heb dit verhaal misschien al wel honderd keer moeten vertellen en dus komt het er heel vlot uit.
Ik schreef graag verhalen, maar merkte dat ik te veel werd afgeleid door mijn computer om ook echt iets gedaan te krijgen, en omdat ik te traag met de hand schrijf zocht ik iets waarop ik zo snel kon typen als een toetsenbord, maar zonder de mogelijkheid om ook nog twintig andere dingen te gaan doen.
Dit is wat ik altijd zeg: ‘ik kocht een typemachine en typte er op, maar bedacht dat dit misschien niet de beste typemachine was om mee te schrijven, dus ik kocht er nog een paar. Twee daarvan waren stuk en toen ik ze uit elkaar haalde en repareerde, merkte ik dat ik dat opvallend leuk vond. Dus, op mijn favoriete machine na, gaf ik ze een opknapbeurt en verkocht ze door voor wat meer geld om mijn eigen verzamelwoede te financieren.’

De waarheid is dat voor ik ook maar één typemachine bezat ik al van plan was ze te gaan verkopen.
Dat ging namelijk zo. Ik zocht dus naar een nieuwe manier om te schrijven zonder afleiding en vond op marktplaats een antieke loodzware typemachine op en dacht: wow, misschien is die wel heel zeldzaam? Misschien zijn er wel mensen die zeldzame typemachines willen kopen.
Al gauw kwam ik er achter dat er een handjevol Nederlanders was die inderdaad typemachines van Marktplaats kochten en op de ultra-hipster-website Etsy verkochten. Mijn enige miscalculatie was dat loodzware antieke machines niet aantrekkelijk zijn. Het zijn de iets meer moderne vrolijk gekleurde koffermodellen die mensen zoeken om, net als ik, mee te schrijven.

De doorslag was toen ik een feloranje Hermes Rocket op maandag voor 50 euro op marktplaats verkocht zag worden en op donderdag op Etsy voor 520 dollar aangeboden zag. Ik dacht bij mezelf dat er geen reden was waarom ik dat niet ook zou kunnen.
Als mensen er nu naar vragen vinden ze het altijd heel leuk om te horen dat ik van mijn verzamelpassie mijn werk heb gemaakt en die leugen betaalt nu, gedeeltelijk, mijn huur.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Ender's Game, The Magicians

Wat luister ik?

Reply All, The Anthropocene Reviewed

Wat schreef ik?

'Het Geheugen van een Olifant', prentenboek met Jan Jutte, uitgeverij Lemniscaat (2018), 'Naar Bed Gaan is Gedoe', prentenboek met Marieke van Ditshuizen, uitgeverij Volt (2020)

Quote

What should young people do with their lives today? Many things, obviously. But the most daring thing is to create stable communities in which the terrible disease of loneliness can be cured.