Nieuwste onderwerp

Kattentaal

In mijn huis hebben we een kat. Althans, Kris heeft een kat en zoals dat met katten gaat houdt Lokkie zich totaal niet aan de afspraak dat ze niet van zijn kamer af zou komen.

Lokkie en ik zijn geen goede vrienden. Ik ben dodelijk allergisch voor haar en zij vindt mij om mij volstrekt onbekende redenen doodeng. Als we elkaar tegenkomen draait ze in minder dan een seconde honderdtachtig graden om en na nog een keer knipperen is ze spoorloos verdwenen. Op zich is dat prima. We laten elkaar met rust, en zo blijven we allebei leven.

De laatste tijd is Kris veel van huis. De liefde lokt hem en Lokkie is regelmatig alleen. Ze zwerft door de gangen, zoekend naar een vriendelijke hand om haar te aaien, en iemand die haar feeder wil zijn ook al heeft ze haar bakje al drie keer leeg vandaag.

M. en ik kijken een film. Zijn arm ligt achter mijn nek langs. En opeens staat Lokkie in mijn deuropening. Daar is ze nog nooit geweest. Zij en ik kijken elkaar aan. Dat is voor het eerst. Een lange, intense blik. Dan slaat ze een klagelijke mauw uit.

Ondanks dat we geen vrienden zijn kan ik niets anders dan iets terugzeggen.
‘Maaaaauw,’ doe ik dus maar terug.
‘Doe nou niet,’ zegt M. Hij lijkt boos, geschrokken.
‘Hoezo?’ zeg ik.
‘Je hebt toch geen idee wat je zegt?’
Ik begin te lachen, maar zie dan dat hij het bloedserieus meent.
‘Maar zij zei het eerst,’ zeg ik nog.
Hij staat op en loopt op haar af. Lokkie rent niet weg, sterker nog, ze zet een stapje naar hem toe. Hij knielt en aait haar over haar kop. Dan wil hij haar oppakken.
‘Niet doen ze houdt niet van-…’
Maar Lokkie kruipt in zijn armen en nestelt zich tegen hem aan. Ik heb nog nooit gezien dat ze iemand anders dan Kris haar op liet tillen.

Even ben ik totaal vertederd en onder de indruk. Ik heb een zwak voor mannen die goed met dieren om kunnen gaan. Zeker als ze sterke handen hebben. En al helemaal als die bewuste dieren een beetje zielig zijn. M. praat zachtjes tegen Lokkie en loopt een beetje met haar heen en weer, alsof ze een kind is dat niet in slaap kan vallen na een enge droom.

Maar dan kijkt Lokkie me aan plotseling recht aan, over de schouder van M. heen.

Haar ogen zijn half dichtgeknepen. Ze legt één pootje op M.’s schouder en slaat lichtjes haar nagels uit, alsof ze terrein claimt.

Ik ben er opeens vrij zeker van dat ik inderdaad zonet iets heel lelijks heb gezegd in kattentaal.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Etgar Keret, Augusten Burroughs, Dimitri Verhulst, gebruiksaanwijzingen, veiligheidsvoorschriften

Wat vind ik?

Een dobbelsteen in de blubber naast de tramrails. Een puntenslijper met twee ingangen naast mijn voordeur. Een baboesjkapoppetje in mijn brievenbus.

Wat kijk ik?

Man and chicken, Mary and Max, The Neverending Story, Chicken run.

Wat schreef ik?

The Ballet of Service (documentaire, 2020). Traag naar de Hemel (documentaire, 2019). Anita's Roedel (documentaire, 2018). Onderbeds (korte film, 2015). Weekend Warriors (korte film, 2015).

Quote

'With everything I create I try to make people fall in love with humankind a bit more.' (Etgar Keret)