Nieuwste onderwerp

Stiekem (2)

‘Ben je nou weer op die telefoon aan het kijken?’

‘Sorry,’ zegt Katja, en legt haastig haar mobiel ondersteboven op tafel terwijl Hester weer plaatsneemt.

‘Heb je een minnaar of zo?’

‘Nee. Zoiets. Niets boeiends, in ieder geval.’

Hester blijft haar aankijken, met dezelfde scherpe, donkere blik die hun moeder vroeger had als ze thuiskwamen van een feestje waar ze te veel hadden gedronken. Katja concentreert zich op een hoekje van de American pancakes die de serveerster net voor haar heeft neer gezet. Ze liegt niet graag tegen haar zus. Bovendien voelt ze voor het eerst gêne dat ze meer aandacht besteedt aan haar ex en zijn nieuwe Tindermatch dan dat ze zelf ingaat op één van de vele geïnteresseerde berichtjes die ze krijgt. Maar Wim heeft net gevraagd of Julie nog plannen heeft die avond, en ze kan niet wachten op het antwoord.

‘Heeft mam je al gebeld?’ vraagt Hester. ‘Of weet je het nog niet?’

‘Nee. Wat weet ik nog niet?’

‘Ze hebben meneer Wittema gearresteerd.’

Het knusse café waar ze zitten te brunchen verdwijnt en Katja ziet de gangen van de middelbare school, leeg op één lange, magere man na die er doorheen marcheert met een vrolijke lach en holle voetstappen.

‘Echt?’

‘Ja, echt, het héle dorp heeft het erover. Ik vond het al gek dat jij er niet over begon, maar je hebt natuurlijk geen contact meer met die mensen.’

Langzaam kan Katja weer scherpstellen op het gezicht van haar zus, die net iets te laconiek in haar cappuccino roert.

‘Waarom dan?’

‘Ongepast gedrag. Blijkbaar stuurde hij vieze berichtjes naar meisjes uit de vierde, vijfde klas, vanaf een anoniem nummer natuurlijk. Hij deed zich voor als een jongen van achttien om hun vertrouwen te winnen.’

Hester gniffelt droog en ongemakkelijk, spelend met haar vork waar hetzelfde stuk uitsmijter al een minuut op vastgeprikt zit.

‘Dat is alles?’ vraagt Katja. ‘Alleen berichtjes?’

‘Nou, daarvoor hebben ze hem opgepakt. Er is wel een onderzoek gaande, maar ze kunnen nog niks bewijzen. Je kent het wel.’

Bewijzen, altijd maar dat gevraag om bewijs. Anders is het niet gebeurd, dan zijn het verhalen, geen feiten. Dan kan iedereen wel zomaar iets roepen. Heb je het je niet verkeerd herinnerd? Hoe weten we dat je het niet gewoon verzonnen hebt? Katja wordt er misselijk van. Ze schuift haar pannenkoeken opzij.

‘We hoeven het er niet over te hebben, als je niet wil. Ik vond gewoon dat je het moest weten. Dat je verdiende om het te weten.’

Katja knikt. Ze wil elk detail uit Hesters lippen pulken, het liefst nog een film willen zien van de gesprekken die in het dorp hebben plaatsgevonden, maar ze durft niet goed verder te vragen, bang dat ze meer krijgt dan goed voor haar is.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

(Momenteel) Knielen op een bed violen - Jan Siebelink

Wat luister ik?

Van alles, maar vooral The Beatles

Wat kijk ik?

The Godfather & Midnight in Paris

Quote

"A word after a word after a word is power" - Margaret Atwood