Nieuwste onderwerp

Stiekem (1)

Laat het iemand anders zijn. Wie dan ook, maakt niet uit, al is het de mooiste vrouw ter wereld, maar laat het niet nog een berichtje van háár zijn.

Toch weet Katja al dat haar schietgebedje nutteloos is voor ze naar haar telefoon grijpt. Eén nieuwe notificatie van de app ‘Stealth’. Ze klikt op het icoontje – op het eerste gezicht neutraal genoeg, kalmerend blauw, een abstract geometrisch patroon – maar wie beter kijkt, ziet dat het een hoekige afbeelding van een oog is.

De app bevestigt haar vermoedens. ‘Julie sent an image’ staat er, zwarte letters op een lichtgevend scherm, geen twijfel over mogelijk. De foto die Julie heeft gestuurd wordt gedomineerd door twee lange, slanke benen, uitgestrekt op een enigszins smoezelig maar luxe kussen van een loungeset, gouden donshaartjes belicht door de zon. Op de achtergrond, niet helemaal scherp, een tafel met daarop een drankje en een boek (titel niet leesbaar) en een uitgestrekt, groen gazon.

Terwijl Katja de afbeelding nog aan het bestuderen is, begint Wim te typen. ‘Heerlijk!’ stuurt hij, daarachter twee smileys waarvan de ogen uitpuilende hartjes zijn. ‘Jaloers, ik zit nog proefwerken na te kijken.’

Typisch. Kwart over vier op een zaterdag en Wim is aan het werk achter zijn bureau. Normaal gesproken zou Katja hem mee de stad in slepen, voor een biertje en een borrelplank, daarna rozig van de drank en de zon op een terras plaatsnemen voor een diner, misschien dat er nog wat vrienden zouden aansluiten. Dat is deze Julie nog niet gelukt. Sterker nog, sinds zij en Wim een paar weken geleden een match werden op Tinder, hebben ze nog niet eens in het echt afgesproken. Katja kan het weten.

Jaloezie is het niet, tenminste, niet echt. De afgelopen maanden heeft Wim namelijk niet bepaald stil gezeten. Vooral toen ze net uit elkaar waren, verscheen er elk weekend wel een match op zijn telefoon – en dus op die van Katja – waarbij beide partijen duidelijk uit waren op niet veel meer dan één nacht plezierig gezelschap. Dat stoorde haar niet. Zij deed tenslotte hetzelfde, wanneer het zo uitkwam. Maar met de komst van deze Julie is er iets veranderd. De berichtjes waarin bars en adressen werden uitgewisseld werden gesprekken over boeken, films, vakantieherinneringen, ‘goedemorgen’ en ‘slaap lekker’. Aan de daling in nieuwe matches ziet Katja dat Wim ook veel minder op zoek is naar andere vrouwen, in het begin nog af en toe, nu bijna nooit meer. Al zijn vrienden hebben al een screenshot van Julies profiel ontvangen. De ene foto waar ze breed lachend op staat, glas wijn in de hand, knap op de minst intimiderende manier, vrolijk en charmant. Ze is het stereotype van de ‘girl next door’, het soort vrouw dat een even goede indruk maakt op je collega’s als op je moeder, nog perfecter door haar kleine imperfecties.

Zo is ze natuurlijk niet echt. Dat weet Katja, dat weten Wims vrienden, dat weet Wim zelf ook. Op zijn eigen profiel heeft hij een foto geplaatst met de mountainbike die al drie jaar in de garage van zijn ouders staat te verstoffen, als zijn bio zegt ‘love to travel’ betekent dat dat hij in zijn tussenjaar één keer een rondreis door Azië heeft gedaan en sindsdien Europa niet uit is geweest. Het is de meest vleiende vorm van liegen, zowel tegen jezelf als tegen de ander.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

(Momenteel) Knielen op een bed violen - Jan Siebelink

Wat luister ik?

Van alles, maar vooral The Beatles

Wat kijk ik?

The Godfather & Midnight in Paris

Quote

"A word after a word after a word is power" - Margaret Atwood