Nieuwste onderwerp

Vreemden (3)

Nog voor hij een beslissing heeft genomen, komt ze de wc weer uit. ‘Zo,’ zegt ze. ‘Zo,’ zegt de conducteur. Pas nu ze voor hem staat ziet hij dat ze een jurk aan heeft. Een donkerblauwe jurk die hij nog nooit heeft gezien. Haar kuiten zijn bloot en glad. Ook haar haren zijn anders, lichter. Ze heeft lippenstift op en ze ruikt naar parfum, maar niet het geurtje dat hij elke kerst voor haar kocht.

‘Je ziet er goed uit,’ zegt de conducteur, hoewel hij er meteen spijt van heeft. Het voelt als een smeekbede in plaats van een compliment. ‘Dankjewel,’ zegt ze. Verder zegt ze niks.

De conducteur ziet haar heupen, rond en vlezig, de kleine bolling van het buikje waar Tim in heeft gezeten. Hij hoort haar niet zo aan te staren maar hij kan het niet helpen.

‘Ben je afgevallen?’ vraagt hij. Steeds als ze bloost wil hij haar zoenen. Ze strijkt haar jurk glad. ‘Och ja, een beetje,’ zegt ze. ‘Ik doe nu zumba.’

Zumba. Een nieuwe jurk, een nieuw parfum, en ook nog zumba. Hij weet nog dat ze op zaterdag naar yoga ging, met een oude schoolvriendin. Wanneer is dat zumba geworden? Gaat ze met dezelfde vriendin of doet ze het alleen? Waarom sport ze ineens zo veel?

‘Wat voor afspraak heb je vanavond?’

Ze kijkt hem niet aan. ‘Een etentje. Niks bijzonders.’

‘Is het een date?’ Het kan hem niet schelen dat hij het recht niet heeft om daarnaar te vragen. Hij wil het weten. Hij moet het weten. Hij moet weten waarom ze dat verdomde, nieuwe parfum nu op heeft.

Voor ze antwoord heeft gegeven komt Tim de gang in gerend en hangt aan zijn moeders heup. De conducteur kijkt zwijgend toe hoe ze hem knuffelt en kust. Als ze de deur open doet om te gaan, pakt hij zijn zoontje bij de hand. Vlak voor de trap draait ze zich om en zwaait nog even. Dan loopt ze door en niet veel later valt de deur van het flatgebouw dicht.

‘Tim?’ De conducteur hurkt om hem aan te kunnen kijken. ‘Weet jij met wie mama een afspraak heeft vanavond?’

Tim haalt zijn schouders op. ‘Weet niet. Volgens mij iemand van werk.’

‘Iemand van werk?’ Tientallen vage gezichten die hij ooit ontmoet heeft op kerstborrels en housewarmings razen als een flipboekje door zijn hoofd. Niemand blijft hangen. ‘Een meneer van het werk?’

Tim haalt zijn schouders op. De conducteur zucht. ‘Tim, noemde mama een naam? Was het een meneer?’ ‘Weet ik niet.’ ‘Je weet toch wel of het een man of een vrouw is!’

Het was niet zijn bedoeling om te schreeuwen, maar het is gebeurd. Tim zet een pruillipje op en begint te snikken. Het kost de conducteur tien minuten om hem rustig te krijgen en weer voor de tv neer te zetten. Zelf ploft hij in de luie stoel, het flesje Heineken houdt hij aan zijn lippen maar zonder ervan te drinken. Hij denkt aan zijn ex-vrouw in haar mooie jurk die een hap carpaccio naar haar mond brengt, de pijnboompitten zorgvuldig naar de kant van het bord geschoven want die lust ze niet. Of misschien tegenwoordig wel. Hoe moet hij dat weten? Welke anekdotes zou ze vertellen aan de onbekende man, welke herinneringen heeft ze gemaakt zonder hem?

Eindelijk neemt de conducteur een slok. Het bier is lauw geworden.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

(Momenteel) Knielen op een bed violen - Jan Siebelink

Wat luister ik?

Van alles, maar vooral The Beatles

Wat kijk ik?

The Godfather & Midnight in Paris

Quote

"A word after a word after a word is power" - Margaret Atwood