Nieuwste onderwerp

Brazilië (8)

Joelend rennen twee nichtjes door het appartement van tante Carola. In de box kruipt er nog een, de jongste. De vierde heeft zich teruggetrokken in haar kamer. ‘Puberteit, altijd lastig’ zegt Carola lachend. ‘Maar ze komt er zo bij zitten voor het eten, hoop ik.’

Op de tv begint de herhaling van het journaal. ‘Kan ‘ie naar een ander kanaal?’, roept de man van Carola naar de meisjes. Eentje rent naar de bank, vist een afstandbediening tussen de kussens vandaan en zapt naar Disney Channel. Haar gezicht komt mij het bekendst voor van Instagram: Een engelengezichtje zoals op de betere kerstkaart, met blonde krullen en helderblauwe ogen. Ook op haar zevende bleef ze dezelfde schattigheid houden als toen ze nog een paar maanden oud was.

‘Er is alleen maar slecht nieuws te zien, is het niet?’, de man van Carola geeft mij een klap op de schouder. ‘Van de politiek word je ook niet echt blij meer hier. Dan is dat in Nederland toch een stuk beter…’, ik geef een klap terug op zijn schouder: ‘Dat is allemaal ook niet zo simpel, maar…’

Bellen, toeters en piepstemmen schallen door de kamer en het nichtje in de box begint te gillen Na een paar minuten chaos is het plotseling stil. De baby kruipt alsof er niks gebeurd is.  ‘Wie is er nu weer op de afstandbediening gaan zitten?’, vraagt Carola met gespeelde verontwaardiging. Met een beteuterd gezicht steekt een van de nichtjes haar hand op, ze is iets jonger dan de ene met het engelengezichtje. Mijn tante schudt haar hoofd, ‘Laat de televisie maar uit, we gaan eten.’

We schikken nog wat verder in. Aan tafel zitten mijn ouders, broertje, oom en tante, de twee nichtjes en er is nog een vrije stoel. ‘Het past nu net, nu de vierde nog in haar box zit’, zegt mijn oom. Mijn vader schuift wat met zijn stoel en vraagt lachend hoeveel er nog bij komen. Carola denkt even na, ‘Er zat veel tijd tussen de eerste en de tweede, daarna ging het wat sneller’, ze knikt naar haar man ‘maar jij wilt nu nog een jongen toch?’

Mijn oom lacht en staat op van de tafel, ‘Ik ga even Ana halen van haar kamer, maar schep alvast op voor jezelf’.


Ik ben op reis door Brazilië om de broers en zussen van mijn moeder te bezoeken en hun kant van een aantal familielegendes te horen. Om alle namen te oefenen, heb ik een schema gemaakt. Bovenaan staan mijn opa en oma. Daaronder mijn moeder Helena en twaalf anderen.brazil_08

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Op dit moment Een Goede Nachtrust van Peter Buurman

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Fresku, Seu Jorge, BTS, Chet Baker, Eefje de Visser

Quote

"Ik weet ook niet hoe de mens precies werkt, maar ik denk dat we er meer mee kunnen." - Etgar Keret