Nieuwste onderwerp

Carnaval

Als Rik zich weer omdraait, met in zijn handen twee plastic bekers vol Jupiler, is ze weg. Ze heeft niet eens gewacht om het biertje aan te nemen. Rik gaat op zijn tenen staan en probeert over de hoofden van de hossende menigte heen te kijken. Het is niet makkelijk om iemand te vinden, in deze zee aan glitter en felle kleuren. Ze was verkleed als prinses, dat weet hij nog. Hij zoekt naar haar roze jurkje, naar het kroontje dat ze op haar hoofd had, tot hij zich herinnert dat dat ding eraf viel toen ze net tegen de muur van de wc stonden te zoenen. Heeft hij het opgeraapt? Nee, vast niet, hij was te druk bezig met andere dingen. Maar zonder kroontje is ze nog moeilijker terug te vinden.

Rik begint zich door de mensenmassa heen te wurmen, zijn handpalmen strategisch uitgespreid over de bovenkant van de bekers zodat er geen confetti inkomt. Hij wil haar naam roepen, maar twijfelt dan of het nou ‘Marieke’ of ‘Marijke’ was en besluit het niet te doen.

Hij snapt niet waarom ze zomaar weg is gegaan, zonder doei te zeggen. Ze hadden het juist zo gezellig. Misschien werd één van haar vriendinnen lastig gevallen, of zag ze een bekende waar ze echt even een praatje mee moest maken en was ze hem daarna kwijt. Ja, zoiets zal het zijn.

Toch maar goed dat hij dat ridderkostuum van zijn neef heeft geleend. Het maakt het aanspreken van vrouwen een stuk makkelijker. Voor Marijke – Marieke? – hoefde hij amper moeite te doen. De prinses en de ridder, daar zijn sprookjesboeken vol over geschreven, ze moesten wel met elkaar eindigen. Eigenlijk is ze te knap voor hem, dat weet Rik ook. Op een normale stapavond had hij haar nooit kunnen regelen. De ridderoutfit doet zijn werk.

Iemand duwt tegen hem aan en het bier klotst uit de bekers, stroomt zijn mouwen in. Hij vloekt en drinkt in één teug de bodempjes drank op die er nog in zitten. Voor zijn gevoel heeft hij de hele kroeg al drie keer rondgelopen. Waarom heeft hij haar nog niet kunnen vinden?

Zijn maten staan nog op dezelfde plek waar hij ze voor het laatst gezien heeft. Ze kloppen hem op de schouders, vragen waar z’n prinsesje heen is.

‘Ben d’r aan het zoeken, man,’ mompelt Rik.

Laat gaan, zeggen ze, laat gaan, er zijn nog honderd anderen. Het is niet gelogen. De stad zit vol vrouwen in leuke pakjes, zelfs andere prinsessen, maar hij wil haar weer zien. Ze had een lief gezichtje, ook al zat het onder de glitter, het deed hem een beetje denken aan zijn kleuterjuffrouw. Hij hoeft haar alleen nog maar even te spreken, misschien haar nummer vragen. Een keertje koffie doen, dat kan wel toch? Wie weet wat er dan van komt. Zijn ouders hebben elkaar ook ontmoet tijdens carnaval en dat gaat nog altijd prima. Het kán wel.

‘Yo Rik, daar is ze hoor!’

Hij draait zich om en kijkt in de richting die hem wordt aangewezen. Het duurt even voor hij kan scherpstellen met het flikkerende licht. Dan ziet hij haar met haar rug tegen de bar aan staan, haar jurkje rijdt op zodat haar billen er bijna onderuit komen, een lange gast in een piratenkostuum zit vastgeplakt aan haar mond. Zijn neppe baard hangt los aan één kant van zijn gezicht. Hij woelt met zijn handen door haar haren. Het kroontje is nergens te bekennen.

Rik kijkt naar het tafereel. Heel even voelt hij in zijn borst het doffe gevoel van teleurstelling. Dan wordt hem een nieuw pilsje in de hand gestopt en schreeuwt iemand in zijn oor: ‘Zo knap was ze toch niet, maat.’ Rik neemt een slok en besluit dat dat waar is, ze heeft nogal een scheve neus en er zit uitgelopen make-up onder haar ogen. Een stukje verderop, vlakbij de DJ, staat een meisje verkleed als Sneeuwwitje te dansen. Hij wacht tot ze oogcontact maken en glimlacht dan. Ze glimlacht terug, tilt haar biertje even de lucht in alsof ze proosten.

Rik trekt zijn schouders naar achter. Sneeuwwitje kijkt nog een paar keer naar hem terwijl ze danst. Hij moet er echt goed uitzien in dit ridderkostuum, breder en gespierder dan normaal, ze kan er in ieder geval geen genoeg van krijgen.

Hij drinkt zijn bier op en laat het lege bekertje vallen op de grond. Het is pas net middernacht geweest en carnaval duurt nog drie lange dagen. Het kan alle kanten nog op.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

(Momenteel) Knielen op een bed violen - Jan Siebelink

Wat luister ik?

Van alles, maar vooral The Beatles

Wat kijk ik?

The Godfather & Midnight in Paris

Quote

"A word after a word after a word is power" - Margaret Atwood