Nieuwste onderwerp

Brazilië (1)

Mijn ouders kijken bezorgd naar de twaalf koffers bij de bushalte. Droogjes steekt mijn broer Nick zijn duim op. Alle bagage staat klaar. We gaan naar Brazilië om de acht zussen en vier broers van mijn moeder te bezoeken. De vraag is of we de luchthaven gaan halen.

Nick en mijn vader bespreken de beste tactiek om de koffers de bus in te krijgen. — ‘Als we nou met drie mensen alles inladen bij de achterdeur, terwijl eentje ons alle vier incheckt. Daarna maken we het gangpad wel vrij door wat bagage op stoelen te gooien’ — Ik staar naar de verder lege straat en denk aan de familieverhalen van mijn moeder.

Hoe langer geleden ons laatste familiebezoek was, hoe grootser de avonturen van iedereen werden. Nu ga ik de mensen waarover mijn moeder vertelde, weer zien. Onze reis begint bij de tante die spontaan drie vondelingen tegelijk adopteerde. Daarna gaan we het land door langs ooms en tantes naar ons eindpunt: de oom uit Rio die tien jaar kwijt was nadat hij sigaretten ging halen.

Ik pak mijn boekje erbij. Om alle namen te oefenen, heb ik een schema gemaakt. Een lijstje dat nog simpel lijkt, omdat ik alle aanhang heb weggelaten. Bovenaan staan mijn opa en oma. Daaronder Helena, mijn moeder, en twaalf anderen. Het is tijd om de verhalen eens van hen te horen.

‘Zijn jullie er klaar voor?’ vraagt Nick, terwijl hij zwaait richting de bus die de straat in komt rijden.

brazil_01

 

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Op dit moment Een Goede Nachtrust van Peter Buurman

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Fresku, Seu Jorge, BTS, Chet Baker, Eefje de Visser

Quote

"Ik weet ook niet hoe de mens precies werkt, maar ik denk dat we er meer mee kunnen." - Etgar Keret