Nieuwste onderwerp

Zondag

G. komt net de kerk uitrollen als ik hem tegenkom op zondagochtend. We groeten elkaar met een verdwaasde blik, en blijven even stil. ‘Heb je zin om te brunchen anders?’ vraagt hij. Ik knik en loop achter hem aan.

Het schiet mij te binnen dat een tijdje geleden veel vrienden opeens katholiek werden. Het aantal is groot genoeg om te spreken van een trend, maar G. is een van de weinigen die bij de kerk bleef hangen. De reden is mij altijd onduidelijk gebleven.

We hobbelen wat door de lege straten terwijl we praten over waarom we hier zijn, uitgerekend op deze tijd en bij deze gracht. ‘Ik kom graag bij deze parochie’, zegt G. ‘Ik hou de reden waarom ik hier ben graag voor mezelf’, antwoord ik. Lachend stappen we een café in.

Aan tafel verklaren we de toekomst als onzeker, het heden als te druk en het verleden als vergeten, bijna dan. Ik mompel iets over dat het raar voelt, een half jaar sinds L. er niet meer is. Tegenover mij schuift G. wat heen en weer met zijn kopje. ‘Weet je nog in april bij de Burcht?’, zegt hij, ‘Een van die jongens die we zagen leeft ook niet meer’. We kijken even naar de mensen om ons heen.

‘Tja’, verzucht G., ‘Eerder had ik het gevoel dat het allemaal een spelletje was. Wat werken, wat bakken halen in de kroeg en door. Nu ben ik dat toch wel langzaam kwijt’. Ik neem een teug adem voor mijn antwoord: ‘Het is allemaal fakking echt. Het is niet anders’.

We gooien woorden als geborgenheid, geluk en zingeving op tafel. Ik vraag aan G. waar hij zich goed voelt. G. twijfelt en vertelt over de kerk, en hoe de verhalen in de mis hem wat richting geven in het leven. Hoe hij zich op zo veel zijn plek voelt. En hoe raar de woorden mij ook lijken, ze lijken hem goed te passen.

Na het afrekenen wandelen we naar het station. Net voor we er zijn loopt G. een zijstraat in. ‘Goede reis! Ik ga even kebab halen in de buurt en dan lekker vroeg slapen’, zegt hij nog.

Ik kijk naar de stationsklok, 12:37, en zwaai daarna verbaasd naar de jongen in de verte.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Op dit moment Een Goede Nachtrust van Peter Buurman

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Fresku, Seu Jorge, BTS, Chet Baker, Eefje de Visser

Quote

"Ik weet ook niet hoe de mens precies werkt, maar ik denk dat we er meer mee kunnen." - Etgar Keret