Nieuwste onderwerp

Jakka

We moeten niet vergeten dat Badethoug hier met een doel is. Zijn hele uitrusting voor vandaag is gekozen met dit doel in gedachten. Je ziet hoe bedachtzaam deze man kijkt naar de grijze huizen die voorbijschieten achter het glas.

Hij heeft een duidelijk plan voor ogen. Een heldere blik ligt achter de glazen van zijn Tom Ford. Aan zijn voeten hangen verse Rick Owens om hem naar zijn bestemming te brengen. Het prijskaartje in zijn jakka kriebelt aan zijn borst.

Zelfs met één oog heeft hij de blik van een havik. Het zichtverlies van het andere was om die reden een geruststelling. Hij is de overbodige luxe in zijn gezicht kwijt. Wat nou diepte? Alles is nu op dat ene verdomde doel gericht. Het is alleen maar dichterbij gekomen.

*

De invloed van Badethoug op het werk van anderen was niet te ontkennen. Voor niet-kenners was hij er een als alle anderen: Dwepen met dure merken, clips met mooie auto’s. Wat zijn mixtapes op Soundcloud echter lieten horen was een nieuw geluid: Hiphop die zachtjes schuurt tegen de emo-pop.

In zijn werk combineerde de 24-jarige rapper rauw zelfmedelijden met stille agressie. Hij vouwde beats om zijn verhalen over vervreemding, pijn en zijn harde jeugd op Cabo Verde. Vanuit zijn huiskamerstudio in een buitenwijk van Parijs, veroverde hij de harten van collega-rappers als Jimmy Wopo en XXXTentacion; Artiesten die later qua geluid verdacht dicht bij hem zaten.

Na een taakstraf van een jaar was Badethoug verlost van zijn meldplicht bij het politiebureau. Hij werd beschuldigd van het wurgen van zijn vriendin, maar alleen het slaan van de vrouw in kwestie werd bewezen. Ook de rapper zelf kwam gewond uit de worsteling en moest behandeld worden aan zijn gezicht.

Zijn dochter van vijf werd verplicht opgenomen in een pleeggezin. Daarop liet de artiest haar gezicht tatoeëren op zijn borst en zond dat live uit op Instagram voor duizenden kijkers.

Badethoug was op weg naar Amsterdam om zijn debuutalbum op te nemen. De plaat had zijn overstap moeten zijn van de fijnproevers online naar het grote publiek.

Als een van de weinigen van zijn generatie is hij niet neergeschoten. Badethoug viel ongelukkig toen hij uit een trein stapte, waarna zijn voet bleef haken aan de perronrand. Volgens ooggetuigen raakte hij met zijn hoofd een brandblusser op het perron. Batug, zoals hij door intimi werd genoemd, overleed ter plekke.

In het politierapport wordt gespeculeerd dat de rapper de afstand tussen trein en perron verkeerd inschatte onder invloed van drugs. Fataal was daarbij de wildgroei aan potentieel gevaarlijke objecten, zoals de brandplusser bij spoor 14.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid analyseert nu de locaties van brandblussers op alle NS-stations, met het doel om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Op dit moment Een Goede Nachtrust van Peter Buurman

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Fresku, Seu Jorge, BTS, Chet Baker, Eefje de Visser

Quote

"Ik weet ook niet hoe de mens precies werkt, maar ik denk dat we er meer mee kunnen." - Etgar Keret