Nieuwste onderwerp

Zoekgeschiedenis

Je gaf mij een mixer. Daar was ik nog naar op zoek, zoals naar zoveel dingen: Wat te doen na mijn afstuderen, een nieuwe bloempot voor die plant, überhaupt een nieuwe plant, ook zeker een huis dat niet zo ellendig was als deze hier aan de rand van de stad en…

Goed. Soep. Gemaakt met die mixer.

Jij vertelde over die ene huisgenoot, iets ouder, tijdje klaar, ook al aan het zoeken. Hij ging werken als straatverkoper om de tijd te vullen en nam ontslag na een dag. Wel kocht hij zelf een proefabonnement. (‘Best leuk, zo’n krant in huis’)

Daarna ging hij werken in een callcenter en stopte. (‘Nu zitten we thuis met drie staatsloten opgescheept’). Toen ging hij iets in consultancy doen en stopte. (‘Geen flauw idee wat we met die bedrijfsdassen moeten’) Opeens vertrok hij naar Thailand (‘Daar hebben we niks aan over gehouden’).

Er is altijd een plan B, zei je nog. Je draaide om naar het raam en zag de tram voorbij rijden. ‘Voordat je verder gaat zoeken, kijk eens om je heen: Ben je er niet al?’

Tot snel werd tot later, vervolgens verder uitgesteld. Maanden later zit ik ergens anders, een nieuwe kamer, nu in de binnenstad. Ondertussen heb ik wel een bloempot gekocht, over de rest ben ik nog steeds niet zo zeker. Wat hetzelfde bleef is die ene vraag die ik vergat te stellen.

Wat zocht jij in die tijd?

Iemands zoekhistorie op internet is zo’n 30 dollar waard. Die van een Amerikaan een beetje meer dan die van ons. Dat heeft iets te maken met creditcards en in hoeverre die zoektermen gelijk staan aan wat mensen willen in het leven; Wat ze willen kopen dus.

Zo’n een lijstje met zoektermen is voor een beetje marketeer hetzelfde als kijken in de ziel. Misschien kan ik zo mijn antwoord vinden, ook al is het commercieel gezien wat minder interessant?

Stel: Ik trek even een hoodie aan en daarover een jasje van een goedkoop pak. Joca’s Dataverzamelbedrijfje B.V. gaat dan echt van start. Ergens op het darknet tik ik die drie tientjes even af.

Er komt een mailtje met een downloadknop. Ik klik. Servers draaien en verzamelen, jaren van zoeken wordt van de randjes van het internet geschraapt. Even wachten nog.

Hé, een lijstje:

supermarkt
supermarkt andere kant station
bloemist station
bloemen snijden schuin?
vergeten uit te checken

Wist je het toen al? — Ik scroll verder.

david guetta
muggen verjagen sigaretten
restaurant waterlooplein
goedkoop restaurant waterlooplein
alternatief voor febo vegetarisch

Wanneer is dat plan gekomen? — Nog verder omlaag.

reddingsdeken kopen
tweedehands reddingsdeken kopen
lekkage badkamer
douchekop waterbesparend Action
restaurant niet vegetarisch

Heb je het ooit met iemand gedeeld? — Nog één maand.

illustrator crash on startup
ambtlupdll error
visitekaartjes snel
belastingtelefoon
kwetsbaar engels

Wat zou je nu zoeken, als je er nog was? — Einde lijst.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Op dit moment Een Goede Nachtrust van Peter Buurman

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Fresku, Seu Jorge, BTS, Chet Baker, Eefje de Visser

Quote

"Ik weet ook niet hoe de mens precies werkt, maar ik denk dat we er meer mee kunnen." - Etgar Keret