Nieuwste onderwerp

Goudstof (2)

Bob Dylan heeft niks gemeen met mijn oom. Ze hebben niet eens hetzelfde postuur nu ze beiden op leeftijd zijn. Het begon bij een trucker die vermoedelijk slechtziend was. De vrouw die later mijn tante Grace zou worden, bleef hem zo noemen.

Ze trouwden en gingen wonen in Porto Velho: de stad met de grootste muggenpopulatie van Zuid-Amerika door een strategische ligging in het Amazonewoud. Na al die jaren staat mijn oom nog steeds bekend als Dylan.

Gemakshalve doopten Dylan en Grace hun de eerste zoon maar Dylanzinho. Bij deze neef zit ik nu aan tafel in Campina Grande, 3000 kilometer verderop. Zijn naam heeft hij al jaren geleden veranderd.

Hij is nu even naar de supermarkt trouwens. Ik heb hem wijs had gemaakt dat je smachtte naar een flesje Hollands bier in deze hitte. Het was nodig om dit verhaal te kunnen vertellen.

*

Oom Dylan ging naar Porto Velho voor het goud. Deze stad was in de jaren ’80 het centrum van de Braziliaanse goudkoorts. Niet dat hij graag het regenwoud in ging: Als edelsmid is het gewoon slim om dicht bij je edelmetalen te zitten.

De zaken gingen goed. Na een paar honderd kettingen, trouwringen en glimmende armbanden kochten Grace en Dylan een huis. Ze betaalden in contanten en een klein zakje goudstof. Ze kregen nog een zoon en een dochter en gaven die wat traditionelere namen. Zij heten nog steeds hetzelfde als toen.

Het was feest in die tijd. In hun gigantische huis was altijd bezoek, van familie of een van de duizenden nieuwe goudzoekers, studenten en anderen die naar Porto Velho stroomden. Mijn ouders hebben nog een van hun eerste dates gehad in dat huis. Hun trouwring is later door mijn oom gemaakt (net zoals de ringen van 7 andere ooms en tantes).

Als ik toch een vergelijking zou moeten maken tussen Dylan de artiest, en Dylan de goudsmid: De geschiedenis laat zien dat de artiest uiteindelijk verstandiger was.

Eind jaren ’90 was het meeste goud wel gevonden. Om aan het werk te blijven, waren Grace en Dylan afhankelijk van steeds schimmiger types. We zullen ze geen gangsters noemen, omdat de rechtbank dat nooit heeft bewezen. Wat mij wel is verteld: Midden in de nacht werd Dylan door de politie uit zijn bed getrokken. Twee agenten verzamelden de machines, de voorraad goud en wat zilver. Grace kon Dylan de dag erop bezoeken in de lokale gevangenis.

Hoor je de deur? Doe nu maar weer even alsof je geen woord Portugees verstaat.

*

‘Je vriend heeft geluk, ik heb het laatste sixpack Amstel. Wil je er ook eentje?’ Joh, waarom ook niet? ‘Top, ik doe mee. Weet je trouwens waar ik gebleven was met mijn verhaal?’ Je stond op straat te ontbijten met je vriendin en jullie waren net ontslagen.

 

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Op dit moment Een Goede Nachtrust van Peter Buurman

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Fresku, Seu Jorge, BTS, Chet Baker, Eefje de Visser

Quote

"Ik weet ook niet hoe de mens precies werkt, maar ik denk dat we er meer mee kunnen." - Etgar Keret