Nieuwste onderwerp

Goudstof (1)

In het goud glibberen allemaal tentakels naar de rand. ‘Medusa, dat zijn de mooiste klusjes.’ Mijn neef bergt de zegelring op in een doosje. Hij grijpt er drie andere uit.

Een vrouw kijkt ernstig vanuit het zilver, als je de ring schuin houdt glanst de inhoud van haar weegschaal. ‘Voor een verse meester in de rechten.’  Een godin in een wapperend gewaad, die zwierig glimmers strooit. ‘Voor een landbouwkundig ingenieur.’ Een woest kijkende man met een passer in zijn vuist. ‘Godinnen liggen mij beter, maar je moet toch wat met al die werktuigbouwkundigen.

Mijn neef werkt als goudsmid bij een juwelier, ergens in het centrum van Campina Grande.

‘Werkte.’

Wacht. Wat vertel je mij nou? ‘Nou, ik werk daar niet meer. Heb je niet gehoord wat er is gebeurd?’ Met je huis? ‘Dat is een ander verhaal. Ik haal even wat te drinken. Wil die vriend van je ook wat?’

Ik hoop dat je tevreden bent met het glaasje Guaraná dat je nu krijgt, beste lezer.

***

Op weg naar werk hield een man mij staande. Hij was gekleed in een goedkoop pak,  en zei dat hij mijn leven kon veranderen. Ik zei dat hij dan wel moest opschieten, ik had net wat kaasbroodjes gehaald bij de bakker. Mijn vriendin werkt als verkoopster bij de juwelier, en we ontbijten graag op de zaak.

‘Maar je vriendin had toch een schoonheidssalon?’ Nee, nee, dat is de vorige. Ik laat je straks wel wat foto’s zien van onze kleine. Het is een schatje, weer een jongen! Ben je nog in Campina op de 30e? Mijn vriendin en ik houden een gender reveal party bij je tante thuis.

Goed, de man gaf mij een kaartje en zei dat ik vooral moest bellen. Toen ik toe was aan mijn tweede kopje koffie, keek ik maar eens wat er op stond. Het was niet heel denderend. Iets met een arbeidsadvocaat, contracten, dat gedoe. Maar er stond ook op: gratis extra salaris.

Mijn vriendin zei dat ik maar moest bellen. Al die huishoudhulpen hebben tegenwoordig vakantiedagen, het minimumloon is verhoogd, misschien zat er voor ons beiden ook wel wat voordeel in die nieuwe wetten. Het kost toch niks om dat uit te zoeken.

Die avond heb ik gelijk gebeld. Die man, Luíz, was een topvent. Hij was ook geïnteresseerd in de ringen die ik maakte. Hij zou mij ook gelijk bellen als hij een zegelring nodig had voor zijn zoon. Die jongen studeerde rechten. Top, vrouwe Justitia is mijn specialiteit.

Hij vroeg mij om mijn contract even op te zoeken en voor te lezen aan de telefoon. Je had hem moeten horen, ik verdiende echt veel te weinig! Sterker nog, ik moest mijn baas maar aanklagen. Dat kon hij wel regelen voor 30% van de schadevergoeding. Dus ja, dat klonk wel als een goed idee.

Twee dagen later stond ik met een zak kaasbroodjes en een kartonnen doos vol gereedschap op straat. Mijn vriendin en ik hebben ons ontbijt maar daar opgegeten.

Wil die vriend nog wat meer te drinken trouwens?

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Op dit moment Een Goede Nachtrust van Peter Buurman

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Fresku, Seu Jorge, BTS, Chet Baker, Eefje de Visser

Quote

"Ik weet ook niet hoe de mens precies werkt, maar ik denk dat we er meer mee kunnen." - Etgar Keret