Nieuwste onderwerp

Stucwerk

Een politicus is in zijn buik gestoken, zap, vanuit een ziekenhuisbed pleit dezelfde politicus voor vrij wapenbezit, zap, weer die politicus en hij zegt alle tegenstanders neer te willen steken. Uit.

Ana loopt naar de keuken en opent de koelkast. Direct checkt ze haar telefoon, maar de bezorger staat nog steeds op ’15 minuten tot aflevering’. Een echo klinkt als ze de deur dichtslaat.

In het appartement staan wat meubels, de meeste ingepakt in geel plastic met een cowboy erop. Elke stap met haar slippers klinkt als een luide schrille klap die ketst van de tegelvloer tot aan het plafond.

Eenmaal op het balkon, gaat ze in de hangmat liggen en peinst over het eten, wat ze straks moet met al dat plastic. Wat moet ze eigenlijk met dit huis?

Ze hebben door dat ik mijn plek heb gekocht, dat kun je toch niet zien op iemands eerste dag, maar ik zag ze wel kijken naar mijn tante, ja want zij is de chef van de afdeling, ja, degene die je omkoopt dus. — Daar zit wat in.

Ana richt zich op vanuit de hangmat. Dit is een nieuwe stem in haar gedachten. Nu hoort ze echter alleen het geraas van 20 verdiepingen lager, en de springerige funk van de bouwvakkers die werken aan de toren hiernaast.

Langzaam laat ze de hangmat wiegen en gaat weer liggen. Je bent niet de enige! Wacht eens even? ik heb het vaker gehoord in deze buurt. Wie ben je? zie je mij niet? Boven haar ziet Ana een witgepleisterd plafond. De structuur is ruw, alsof er klontjes in zitten. Prachtige stuc met kristalstructuur volgens de makelaar. Het deed haar meer denken aan de gymzaal vroeger. Daar zat zo’n muur waar ze ooit haar arm aan open had gehaald. Je kon de stuc-klontjes nog zien in het litteken.

Ik ben geen plafond dat lijdzaam kijkt naar wat eronder gebeurt. S. maag trekt zich langzaam samen. Nee, je hebt geen gluurder in je flat. Maar de man van de 15 verdieping in de blauwe flat kijkt wel graag rond met zijn verrekijker.

Wat doe je in mijn gedachten? Een mond is niet zo handig voor de constructie van dit gebouw. Wat? Ik las ooit in een open boek op tafel dat plafonds de alziende ogen van God zijn. Wacht, zit hij achter dit? Snel gaat Ana langs alle dingen die ze ooit fout deed.

Die zogenaamde zonden van je hoef ik niet te zien. Met het heilige heb ik niks te maken. Weet je, in de praktijk kicken de meeste plafonds gewoon op goede roddels. Via de wapening van het beton stromen geruchten de stad door.

Dan zijn jullie samen toch alziend? Het is eerder goed door je stucwerk leren kijken. En dat praten dan? Dat doen de meeste plafonds niet. Waarom jij wel, en wat wil je zeggen dan? Nou, dat. Wat. Dat de rest van de afdeling je door heeft, maar dat…

De telefoon laat de hangmat zachtjes trillen. Het eten is afgeleverd bij de portier.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Op dit moment Een Goede Nachtrust van Peter Buurman

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Fresku, Seu Jorge, BTS, Chet Baker, Eefje de Visser

Quote

"Ik weet ook niet hoe de mens precies werkt, maar ik denk dat we er meer mee kunnen." - Etgar Keret