Nieuwste onderwerp

Beestentemmer (1)

Die hele zomer zaten Anna en Denise ’s middags op de fonteinrand en keken uit over het hoofdplein. Soms zaten ze zwetend in de zon, soms samengekropen onder één paraplu, met lauwwarme cola of een zakje chips of knorrende magen. Het belangrijkste was dat ze er iedere dag waren zodat ze nooit de duivenjongen mis konden lopen.

De jongen was een jaar of negentien en was plotseling komen opdagen in het stadje waar ze woonden. Hij had een tentje opgezet op een nabijgelegen camping en wandelde elke dag naar de stad. Hier en daar deed hij klusjes om wat geld mee te verdienen en hij speelde gitaar in het weekend als veel mensen in de stad te vinden waren. Maar soms, als er geen werk meer te doen was en de hitte over het plein golfde, brak hij wat oud brood en knielde neer tussen de duiven. Ze sprongen rond zijn voeten, fladderden omhoog en streken neer op zijn onderarmen, schouders en hoofd, koerend en pikkend naar de kruimels. Na een tijdje zag hij er zelf uit als een enorme grijze vogel.

Het leeftijdsverschil was klein genoeg dat ze blozend giechelden over zijn haar en zijn armspieren, maar zo groot dat ze nooit tegen hem praatten, alleen maar over hem.

‘Hij is vast heel sterk,’ zei Denise op een bijzonder hete middag. Haar shirtje kleurde donker onder haar oksels.

‘Ik denk dat hij juist lief is,’ zei Anna. ‘Anders zouden al die duiven niet zo op hem gaan zitten.’

‘Nou oké, misschien is hij lief, maar hij is ook sterk. Hij kan zo elke volwassen vent in elkaar slaan. Zelfs jouw vader.’

‘Denk je?’

‘Sowieso.’

Anna keek nogmaals naar de jongen. Hij zag er niet uit als iemand die andere mensen sloeg, maar ze wist dat dat niet altijd alles zei.

‘Ik moet gaan.’ Denise sprong van de fonteinrand. ‘We gaan naar mijn tante vanavond.’

‘Nu al?’ De kerkklok had nog geen drie uur geslagen en ’s zomers duurden de dagen lang. ‘Wat moet ik dan?’

Denise haalde haar schouders op. ‘Naar huis of zo, weet ik veel. Ik zie je morgen!’

Anna bleef alleen achter op de fonteinrand. Het plein leek ineens groot en leeg zonder Denise. Naar huis wilde ze nog niet, helemaal niet, maar de speeltuin zat vol kleuters met hun moeders en op het schoolplein gingen de oudere jongens altijd voetballen. Er waren weinig opties over.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

(Momenteel) Knielen op een bed violen - Jan Siebelink

Wat luister ik?

Van alles, maar vooral The Beatles

Wat kijk ik?

The Godfather & Midnight in Paris

Quote

"A word after a word after a word is power" - Margaret Atwood