Nieuwste onderwerp

Kaketoe (2)

‘Heb je weleens gedacht aan een televisiemeubel?’ De bovenbuurman kijkt rond, zijn handen gestoken in de zakken van zijn gele badjas. Ik antwoord dat ik geen tv heb, maar hij gaat direct verder: ‘Het is anders ook een prima kastje voor je planten. Mooi hoor. Alles strak in de pianolak!’

Ik knik wat. In afwachting van iets beters heb ik een hechte band opgebouwd met mijn salontafel van supermarktkratten.

‘Eigenlijk kwam ik om te vragen of je mee kan helpen om dat ding naar beneden te tillen. Heb je misschien tijd?’ De bovenbuurman is mijn enige bondgenoot in dit huis, dus ga ik maar mee. Via de inpandige brandtrap lopen we naar vierhoog voor.

Als hij de kamer binnenloopt geeft de bovenbuurman een klap op de vogelkooi: ‘De kaketoe is een stuk rustiger sinds zijn nagels zijn geknipt. Die lieverd kan nu zelfs op mijn schouder zitten zonder te blijven haken in mijn trui.’ Ik vermijd elk oogcontact met het beest, op de achtergrond klinkt trillend metaal en gekraai. ‘Nou ja, hij herkent je zelfs nog, buurman.’

Hij wijst naar een hoek. ‘Laten we eerst dat ding maar daar neerzetten.’ Rustig tillen we de televisie op, met een knal valt de voet van het scherm op het kastje. Een stofwolkje komt omhoog. ‘Komt het toch goed uit dat niemand dat meubel wil overnemen, niet waar?’ We klungelen ons een weg door de kamer, die iets krapper lijkt dan de vorige keer.

‘Vorige week heb ik nieuwe vissen gehaald, moet je zo maar eens —  Wacht, ja stap nu maar over de salontafel —  Mooie beessies, en —  Kijk uit voor mijn kat! Nou, leg ‘m daar maar neer dan.’ Het scherm landt op de bank, waar een tweede kat net wegspringt om niet verpletterd te worden door tien kilo aan plasmatelevisie. ‘Binnenkort ga ik eens kijken voor een nieuwe, dus misschien is wat leuks voor jou, buurman?’

Ik merk nu pas dat de kamer een L-vormige plattegrond heeft. In een hoek met twee open gordijnen ervoor staat een tweepersoonsbed gepropt. In de nis ernaast staat een aquarium waarin zwarte vlekjes door het rode water fladderen. ‘Mooie sfeerverlichting toch?’ Ik loop naar het aquarium.

‘De haaien vinden die kleurtjes ook geweldig.’ De bovenbuurman komt naast mij staan: ‘Ik had al goudvissen, waarvoor ik dit bassin heb gekocht. Maar ja, toen ik deze blauwvinhaaien zag op Marktplaats kon ik mezelf niet inhouden.’ Vol vertedering kijkt hij naar een van zijn minihaaien, totdat de vis zijn neus stoot tegen de glazen wand.

‘Ik wilde mijn aquarium wat grootser aanpakken, alleen is de ruimte nu wel een probleempje geworden.’ Ik haal mijn schouders op. ‘Ze worden wat chagrijnig. Gisteren hebben ze al mijn goudvissen opgegeten.’

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Op dit moment Een Goede Nachtrust van Peter Buurman

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Fresku, Seu Jorge, BTS, Chet Baker, Eefje de Visser

Quote

"Ik weet ook niet hoe de mens precies werkt, maar ik denk dat we er meer mee kunnen." - Etgar Keret