Nieuwste onderwerp

Vertrekken

We staan op de stoep voor de kroeg waar we de hele avond hebben gedanst. Waar we naar binnen gingen als vreemden. Waar we elkaar per ongeluk aanspraken. Waar we niet doorhadden dat al onze vrienden één voor één weggingen zonder gedag te zeggen. Waar ik wist dat ik de meeste van hen na vannacht waarschijnlijk nooit meer zal zien, maar waar me dat minder uitmaakte dan het gesprek dat jij en ik voerden.

En nu is de nacht bijna voorbij.

Ik zeg, ‘Het was mijn laatste avond. Vandaag emigreer ik.’
Je kijkt me aan. Ik vraag me af hoe erg je dit vindt. En als je dat vindt of je het durft te zeggen, ook al kennen we elkaar pas een paar uur. Jij zegt, ‘Heb je de zon wel eens zien opkomen boven de stad?’
Ik schud mijn hoofd. ‘Ik slaap altijd als de zon opkomt.’

Ik spring achterop je fiets. We rijden door een tunnel onder de rivier door. Het is er twintig graden kouder dan op straat.

Aan de overkant van de rivier zijn de straten leeg en nog warm van de hete zomerdag van gisteren. Jij fietst steeds harder. ‘Straks mis je je laatste zonsopgang!’

Je gooit je fiets in het gras, trekt je kleren uit en springt in de vijver. Ik sta naast jouw fiets, trek mijn kleren uit en duik gillend achter je aan.

Er is nog steeds niemand op straat. Iedereen die hier volgende week ook nog woont maalt niet zo om de zonsopgang.

We dobberen rond en kijken naar de zon die opkomt boven de stad. Die door de ramen van de kerk heen schijnt. Die de daken opwarmt. Die nog even net niet op ons gezicht valt. Die zometeen je natte schouders gaat doen glanzen. En ik denk aan hoe dit alles er voor het laatst is.

Ik vraag me af waarom ik hier nog nooit eerder was, al die lome avonden dat ik hier gewoond heb, alle ochtenden waarop ik te lang uitsliep. Waarom ik pas op zoek ga naar de schoonheid van iets als ik weet dat ik er bijna wegga. En waarom ik het mezelf aandoe om direct daarna voor altijd te vertrekken.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Etgar Keret, Augusten Burroughs, Dimitri Verhulst, gebruiksaanwijzingen, veiligheidsvoorschriften

Wat vind ik?

Een dobbelsteen in de blubber naast de tramrails. Een puntenslijper met twee ingangen naast mijn voordeur. Een baboesjkapoppetje in mijn brievenbus.

Wat kijk ik?

Man and chicken, Mary and Max, The Neverending Story, Chicken run.

Wat schreef ik?

The Ballet of Service (documentaire, 2020). Traag naar de Hemel (documentaire, 2019). Anita's Roedel (documentaire, 2018). Onderbeds (korte film, 2015). Weekend Warriors (korte film, 2015).

Quote

'With everything I create I try to make people fall in love with humankind a bit more.' (Etgar Keret)