Nieuwste onderwerp

IJsman

Om de tijd te doden maakt Jochem tekeningen van mij. Hij tekent me op een schaatsbaan. Hij tekent me in een ijspaleis. Hij tekent me in de zomer als het warm is en ik op zoek naar verkoeling mijn hoofd in de vriezer steek. Hij tekent me met een sneeuwpop. Hij tekent me in een ijsbad. Op het water drijft een peche melba in een opblaasbare donut. Hij tekent me op een kerstmarkt. Hij tekent een stripverhaal waarin ik op poolexpeditie ga. Ik sta op het dek van het schip. Met een verrekijker tuur ik de horizon af, op zoek naar de allerlaatste ijsbeer. Hij tekent me met een ijsklontje in mijn mond. Hij tekent me op een Frozen 2 kleurplaat. Hij tekent me als alpineskiër. Hij tekent de fatale ontmoeting tussen de Titanic en de ijsschots en daarna tekent hij mij als Rose op een stuk wrakhout, vlak nadat Jack is verdronken. Hij tekent me in de koelcel van de AH To Go waar ik in 2018 drie maanden op de bakkerij werkte en waar ik stiekem van het bevroren gebak snoepte. De brownies smaakten naar chocolade-ijs. Hij tekent mij op de Mount Everest. Hij tekent me met een neus die rood is van de kou. Hij maakt met houtskool een schets van mij in een sneeuwstorm. Hij draait het papier om en tekent me op de achterkant in een grot met Ötzi de ijsmummie. Hij tekent me met een raketje en bij het poollicht. Hij tekent me met een lijk en in mijn rechterhand houd ik het moordwapen: een bloederige ijspegel.

Ik heb een waslijn gespannen in ons appartement waaraan ik de tekeningen met wasknijpers ophang. Soms vergeet ik ze en loop ik per ongeluk tegen een hangend stuk papier aan. Als dat gebeurt draai ik me om. Ik blijf even staan om naar de tekening te kijken. Dan ga ik door naar de volgende en die daarna. Ik loop de slinger af alsof het een tentoonstelling is. De waslijn loopt in een cirkel. Er is geen begin of einde, waardoor ik vergeet bij welke tekening ik ben begonnen. Ze lijken allemaal zo op elkaar. Dat zeg ik ook wel eens tegen Jochem: ze lijken zo op elkaar. Dan knikt hij.

« terug naar blog

2 responses to “IJsman”

  1. Willemijn Kranendonk

    Mooi, Thom :)
    Vooral de laatste zinnen. ‘Dat zeg ik ook wel eens tegen Jochem: ze lijken zo op elkaar. Dan knikt hij.’ Daar wordt iets gesuggereerd, al weet ik niet precies wat en dat is heel waardevol.

Reageer

Wat lees ik?

Clarice Lispector, Maarten van der Graaff, Ali Smith, Olga Tokarczuk

Wat luister ik?

Julia Jacklin, MUNA, Big Thief, Rina Sawayama

Wat kijk ik?

Midsommar, My Favorite Shapes by Julio Torres, videoclips

Quote

'I want to swim to the bottom of myself and find the weirdest most special and pure shit that I can offer' - Aaron Maine