Nieuwste onderwerp

Powerkoppel

 

Ludo Sanders en Janine Elschot zijn het bekendste powerkoppel van Nederland. Een powerkoppel, of: superkoppel (beide termen zijn afkomstig uit de Angelsaksische entertainmentwereld), bestaat traditioneel uit twee partners die volgens de wetten van de kapitalistische samenleving als knap en succesvol beschouwd kunnen worden. Ze leven ambitieuze, bevredigende levens en hoewel het ook hen wel eens tegenzit, stralen ze altijd. Met hun aanstekelijke, positieve energie maken ze van de wereld een betere plek. Deze twee partners koesteren een grote liefde voor elkaar. Het staat met watervaste stift in de sterren geschreven: ze zijn voor elkaar gemaakt. Ze horen bij elkaar en samen kunnen ze de wereld aan. Hun liefde overwint alles. Zelfs een fictieve of in scène gezette dood kan hun liefdesvlam niet doven.

Toch zijn powerkoppels niet altijd samen zijn. In tegenstelling zelfs, ze kunnen jarenlang van elkaar gescheiden zijn zonder daar ongelukkig over te zijn. Ze zoeken naar een nieuwe vorm van bevrediging. Ze zetten een bedrijf op, vinden een andere (tijdelijke) partner of krijgen een kind. De liefde voor elkaar is groot, maar bepaalt niet de kwaliteit van hun leven of hun zelfwaarde. Uiteindelijk vinden ze elkaar echter altijd terug. Dat weet iedereen, zij zelf ook. Voor dramatisch effect wijzen ze een volgende hereniging resoluut van de hand – ‘Nee, Ludo, dit keer is het voorgoed voorbij!’ –, maar diep van binnen weten ze dat de scheiding tijdelijk is en dat ze vroeg of laat altijd weer bij de ander op de stoep zullen staan. Daarom kijken we zo graag naar powerkoppels. We verliezen ons geloof in de liefde en vinden het weer terug als het powerkoppel na zoveel tijd en ellende weer smachtend in elkaars armen valt.

Zo gaat het bij Ludo en Janine ook. Het koppel is zeven keer getrouwd en zes keer gescheiden. Het conflict dat hen uit elkaar drijft is nooit groot genoeg om de liefde te doven. Ze vergeven elkaar. Janine vergeeft Ludo zijn criminele gedrag en Ludo vergeeft Janine dat ze een enorme slet is en met alle mannen in Meerdijk slaapt. Grapje, dat laatste is niet waar. Ik weet eigenlijk niet wat Ludo Janine moet vergeven, of ze überhaupt iets doet waarvoor ze bij hem op de knieën moet gaan. Janine lijkt me een hele lieve vrouw, iemand die geen vlieg kwaad doet. Haar enige gebrek is dat ze houdt van een maffioso. Misschien is dat waar Ludo het zo moeilijk mee heeft: haar liefde voor hem.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Clarice Lispector, Maarten van der Graaff, Ali Smith, Olga Tokarczuk

Wat luister ik?

Julia Jacklin, MUNA, Big Thief, Rina Sawayama

Wat kijk ik?

Midsommar, My Favorite Shapes by Julio Torres, videoclips

Quote

'I want to swim to the bottom of myself and find the weirdest most special and pure shit that I can offer' - Aaron Maine