Nieuwste onderwerp

Slapeloos

 

Donkerblauwe koeien, donkerblauwe hond. Donkerblauw servies in de gootsteen. De handen van een betovergrootmoeder roeren door het sop, proberen vonken op te wekken door paardenhaar tegen porselein te wrijven. Ze weet nog niet dat het allemaal voorbij is. De klok weet het wel. Hij is gestopt met tikken. De boerderij is stil en donkerblauw. Het veld naast de boerderij ook en de graansilo en de hard geworden koeienvlaaien en de gestigmatiseerde droom dat één van de zonen de zaak zal overnemen als de oude boer bezwijkt aan een hart-, nier- of leverziekte. De dochters en de andere zonen moeten zich aan een andere vloek verbinden. De oude hoeve ademt geruisloos in. Zij wil niks, kan niks, laat zich smoren door de nacht die als een picknickkleed over haar heen is gespreid. Als je goed kijkt, kun je de broodkruimels op het laken zien.

De jongste boerenzoon ligt naakt op zijn bed. Hij moet slapen, dat weet hij. Hij heeft het alleen niet in zich vannacht. Hij is bijna twee meter lang en heeft een geheim. Het geheim begint in zijn navel en loopt over een pad van rossig donshaar omlaag. Het geheim is zijn blootheid. Zijn blootheid is een klein doch gevaarlijk geheim. Een geheim met een consequentie. Een geheim als mest. Een geheim als voer. Zijn geheim is een zaak van de overheid, de gemeenschap en de koele, nachtelijke wind en van niemand anders. Zijn geheim is een paardenbloem in het veld.

Hoor je wat ik wil zeggen als ik niks zeg?

 

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Clarice Lispector, Maarten van der Graaff, Ali Smith, Olga Tokarczuk

Wat luister ik?

Julia Jacklin, MUNA, Big Thief, Rina Sawayama

Wat kijk ik?

Midsommar, My Favorite Shapes by Julio Torres, videoclips

Quote

'I want to swim to the bottom of myself and find the weirdest most special and pure shit that I can offer' - Aaron Maine