Nieuwste onderwerp

Drie

 

Dag 24

 

Ochtend

Vandaag is er iets bijzonders gebeurd. Een van de twee spinnen in mijn slaapkamer heeft zijn web verlaten en een ochtendwandeling gemaakt. Toen ik wakker werd, zat hij op ongeveer anderhalve meter van de andere spin. Voor spinnen is dat nog een flinke afstand, maar voor mensen niet. Daar ben ik de afgelopen weken wel achter gekomen. Die raken in paniek als je zo dichtbij komt.

Tot vandaag hebben de spinnen weinig aandacht aan elkaar besteed. Toen ik ze op dag 9 voor het eerst zag zitten, hadden ze allebei in een tegenovergelegen hoek van mijn slaapkamer hun kamp opgezet en hun plakkerige valstrikjes gespannen. Daarna zijn ze niet van hun plek geweken. Ik heb me wel eens afgevraagd waarom ze elkaar niet eerder hebben opgezocht. Vonden ze elkaar bij de eerste aanblik niet sympathiek? Of zagen ze elkaar meteen als concurrentie? Wisten ze dat er niet veel vliegverkeer in mijn kamer was en besloten ze zo ver mogelijk uit elkaar te gaan zitten om de weinige prooien eerlijk te verdelen? Misschien zijn ze allebei erg op zichzelf en hadden ze gewoon geen behoefte aan gezelschap.

Wat hun bezwaren ook waren, de spin boven de boekenkast heeft ze als eerste opzij gezet en is op de andere spin afgestapt. Precies zoals ik had verwacht. De spin die zijn hoek heeft verlaten, is namelijk de dappere spin. Hij durft in het licht te zitten. De andere spin niet. Dat is een lafbek. Die zit in de donkerste hoek, achter het gordijn, boven mijn bed. Als hij weg wil, is hij zo bij het raam. En mocht er zich ’s nachts een groot gevaar aandienen, dan kan hij het heft altijd nog in eigen hand nemen en in mijn open mond kruipen. Of doen spinnen dat niet? Ik lees daar tegenstrijdige berichten over.

Ik vraag me af wat er nu gaat gebeuren, of de twee spinnen nog dichter naar elkaar toe zullen kruipen. Ik hoop eerlijk gezegd van niet. Ik gun ze wel een beetje liefde, maar van liefde gaan ze misschien kindjes maken en dat wil ik niet. Twee spinnen vind ik niet erg. Die bied ik graag onderdak aan. Maar een heel spinnengezin? Dat vind ik te veel. Mijn kamer is geen plaats voor kleine spinnen om op te groeien en webjes te bouwen. Als dit straks allemaal voorbij is, hoeft het er hier niet uit te zien als een schuur of een heksenhol.

 

Voorlopig hou ik het in de gaten. Ik ben niet bang om de stofzuiger te gebruiken als het moet.

 

Middag

Ik ben net weer aan het werk als mijn telefoon met een geluidje laat weten dat ik een nieuwe volger heb op Instagram. Ik pak mijn telefoon op en open de app. De naam van mijn nieuwe volger zegt me niks en komt me dan opeens op een bepaalde manier bekend voor. Als ik zijn pagina open, zie ik waarom. De naam op het profiel is niet die van één persoon, maar van twee. Ik word gevolgd door een account van een stel dat hun couple name, een samensmelting van de namen van de twee geliefden, een portmanteau, als profielnaam gebruikt. Op de pagina staan foto’s van hen samen. Samen voor een kathedraal. Samen in de auto. Samen onder de mistletoe met kerstmis.

Ze hebben een open relatie. Vorig jaar heb ik met één van de twee geslapen en een maand geleden nog eens.

Ik vraag me af of het bijrolletje dat ik speel in hun relatie me ook recht geeft op een gastrol op hun Instagram. Ik wil het hen vragen, als grapje, maar op het laatste moment verwijder ik mijn bericht. Ik weet niet wie van de twee het profiel runt en bij wie mijn bericht terecht zal komen. De jongen waarmee ik het bed heb gedeeld, kan er misschien wel om lachen. Hoe zijn vriend zou reageren weet ik niet. We zouden nog een keer gezellig met z’n drieën wat gaan drinken, maar dat is er nooit meer van gekomen. Ik weet niet zeker of dat aan de quarantaine ligt of aan iets anders.

 

Avond

Er is een derde spin. Hij heeft zich verstopt boven de kledingkast. Daar kan ik hem alleen vanuit een bepaalde hoek zien. Toen ik terugkwam van het hardlopen en mijn fanny pack losmaakte, keek ik toevallig vanuit deze hoek naar het plekje boven de kast en zag ik de derde spin. Hij is iets kleiner dan de andere twee.

Ik weet het: het is beter om nu de stofzuiger te pakken en er een einde aan te maken. Toch laat ik de stofzuiger staan. Ik trek mijn hardloopschoenen uit en plof op bed met mijn spelcomputer. Even is alles weer zoals toen ik twaalf was. Gaat er niets boven alleen zijn.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Clarice Lispector, Maarten van der Graaff, Ali Smith, Olga Tokarczuk

Wat luister ik?

Julia Jacklin, MUNA, Big Thief, Rina Sawayama

Wat kijk ik?

Midsommar, My Favorite Shapes by Julio Torres, videoclips

Quote

'I want to swim to the bottom of myself and find the weirdest most special and pure shit that I can offer' - Aaron Maine