Nieuwste onderwerp

XXLguy

 

Acht aantekeningen bij een Grindr-profiel

1.
De eerste foto van XXLguy doet me denken aan een droom die ik had toen ik ongeveer vijftien jaar oud was.
In de droom stond ik voor een hele grote man. Zijn glimmende, gespierde lichaam torende boven me uit. Ik vroeg hem: mag ik je aanraken? Waarop hij vriendelijk antwoordde: ja hoor, ga je gang. Ik zette mijn handpalmen op zijn buik, zijn navel ertussenin, en liet ze over zijn huid glijden. Centimeter voor centimeter verkende ik zijn lichaam. Eerst zijn sixpack, daarna zijn borst en zijn schouders. Hij was hard en glad. Helemaal niet zacht en korrelig, zoals ik. Zijn lijf was een pantser, het mijne een uitgelubberde trui. Na een paar minuten had ik alle plekken die in mijn bereik lagen betast. Til me op, zei ik. Oké, zei hij. Hij tilde me op en zette me op zijn schouders, vanaf waar ik me liet afzakken. Als een mier op een boom kroop ik over zijn lichaam. Omhoog en omlaag. Omhoog en omlaag.

2.
De feiten:
In zijn biografie schrijft XXLguy (29) dat hij op zoek is naar plezier. Zijn voorkeur gaat uit naar plezier met mannen met harige benen. XXLguy, zelf de trotse bezitter van twee ruige berenpoten, is gek op harige benen. Hij is ook gek op mannen die op zijn tepels willen zuigen, eraan willen likken, erin wil knijpen. Verder is hij niet kieskeurig. Aubergines of perziken, dat is hem (getuige de emoji’s op zijn profiel) om het even. Als je hem maar iets geeft waar hij zijn tanden in kan zetten. Hij wil de afdruk van zijn gebit op je achterlaten. Wil jij zijn stempelkussentje zijn?
Waar XXLguy niet van houdt, is anonieme gebruikers. Mannen die hun gezicht niet laten zien. Of je nu verlegen bent, heel erg op je privacy, niet openlijk homoseksueel of als torenprinses in een monogame relatie zit opgesloten – als je geen foto op je profiel hebt, hoef je XXLguy geen bericht te sturen. Probeer je het toch, dan moet je de consequenties aanvaarden: ‘If you don’t have Face pic I will block you,’ schrijft hij. De waarschuwing wordt gevolgd door een emoji van een mannetje dat iets in een prullenbak gooit.

3.
O ja, denk ik, zo kan het ook. Je richt je woorden niet af en zet ze als opgefokte pitbulls in je grijze grindtegeltuin.

4a.
Ik was vroeger als de dood voor honden. Grote honden, kleine honden, mijn angst maakte geen onderscheid. Ik liep met een bocht om alle honden heen. Als ik bij een vriendje aanbelde om te vragen of hij wilde spelen en ik achter de deur een hond hoorde blaffen, kropen de zenuwen door mijn buik. Ik liep een stuk achteruit, hield mijn armen voor mijn borst. Ik zette me schrap. Bij het opengaan van de deur voelde ik een nat, harig beest tegen me opspringen. Pas daarna volgde de hond.

4b.
Als je lang klein blijft (d.w.z. je groeit wel, maar niet met de jaloersmakende snelheid van de jongens in je klas), blijven honden heel lang groot.

4c.
- Zou XXLguy een hond hebben?
- Ja, ik denk van wel, een hele kleine. Een chihuahua bijvoorbeeld. Zo’n klein mormel waarvan de ogen uitpuilen, alsof zijn hoofd constant door een onzichtbare hand wordt samengeknepen.
- Die zijn toch lelijk.
- Ja.
- Dat zijn toch geen honden.
- Nee.
- Die beesten hebben chronische hoofdpijn. Dat is toch zielig.
- Hij vindt dat mooi.
- Ja, daar draait het natuurlijk allemaal om. Die kleine rothond bestaat bij de gratie dat hij door mensen mooi wordt gevonden.
- Ja, dus?
- Wat ja dus?
- Wij toch ook?

5.
Door de foto’s van XXLguy scrollen heeft iets weg van het lopen van een rondje om een marmeren godenbeeld in een museum. Iedere stap biedt een nieuw perspectief, onthult een nieuw stuk van het imposante mannenlijf. De plasticiteit van de spieren doet je handen jeuken. Je wil ze aanraken. Je wil de bochten waarin ze zich wringen onder je vingertoppen voelen. Maar dat gaat niet. Pas als je erin slaagt het torso in huis te halen en er je handpalmen oplegt, verwezenlijkt de vorm zichzelf en kun je de jeuk uit je handen wrijven.

Nota bene: op internet kom ik de laatste tijd overal een artikel tegen over een kunstenares die Tinderfoto’s van mannen verzamelt en categoriseert. Blijkbaar gebruiken veel mensen op Tinder vergelijkbare foto’s, zoals liftselfies en foto’s met honden en beroemdheden. Zou de torsofoto ook een categorie in haar kunstwerk zijn?

6.
Deze aantekening heb ik vanwege de seksueel expliciete beeldentaal alleen in mijn hoofd uitgeschreven.

7.
Ik kijk op de klok. Ik zit inmiddels bijna een half uur op het profiel van XXLguy. Zou hij mijn ogen kunnen voelen? Zouden er op dit moment nog meer mensen op zijn profiel kijken? Lijken zij op mij? Wat heb ik met hen gemeen, behalve onze fascinatie voor mannen met springkussens als borstspieren?

8.
Ik kan (concluderend) niet om het gegeven heen dat XXLguy een mooie man is. Goed, hij kijkt misschien wat dom uit zijn ogen en hij is zonder twijfel meer spier dan verstand. Laten we het zo zeggen: je zult hem niet snel tegenkomen in een museum of tijdens een congres. Hij weet vast ook niet wie Michel Foucault is of wat Michel Foucault allemaal heeft opgeschreven. Maar wie weet dat nou eigenlijk wel? Persoonlijk heb ik er altijd een schijthekel aan als mensen midden in een stuk de naam Michel Foucault laten vallen. Dat is hetzelfde als tijdens een diner je mouw optillen en dan hardop de tijd oplezen van je veel te dure, gouden horloge.

Wat weet ik over Michel Foucault?
Niet zo veel meer. Hij schreef over taal en macht. Als dit een langer artikel was waarvoor ik meer tijd had, dan zou ik me verdiepen in het werk van Michel Foucault en een prachtig essay schrijven over de rol van Engelse woorden in de Nederlandse Grindr-community. Waarom gebruiken we ‘fun’ in plaats van ‘seks’? Laten we ons leiden door de vergevorderde Amerikaanse homocommunity? Of gebruiken we het vooral als eufemisme? Mijn hypothese is dat we ons in deze context meer op ons gemak voelen bij woorden die buiten onze eigen, vertrouwde taal liggen. Het Engels is neutraal. Het Nederlands is persoonlijk en kwetsbaar en we willen niet persoonlijk en kwetsbaar zijn als we onze eigen lichamen voor de leeuwen gooien. Als we mannen zoals XXLguy een bericht sturen om erachter te komen of ze ons studiemateriaal willen zijn.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Clarice Lispector, Maarten van der Graaff, Ali Smith, Olga Tokarczuk

Wat luister ik?

Julia Jacklin, MUNA, Big Thief, Rina Sawayama

Wat kijk ik?

Midsommar, My Favorite Shapes by Julio Torres, videoclips

Quote

'I want to swim to the bottom of myself and find the weirdest most special and pure shit that I can offer' - Aaron Maine