Nieuwste onderwerp

Lichaam (II)

 

Mijn lichaam in een versgewassen bed met mijn liefje ernaast.

Als je doet alsof je slaapt, ben je waarschijnlijk:
1. een kind,
2. een volwassene die geen zin heeft om te vrijen,
3. iemand bij wie in het holst van de nacht wordt ingebroken en die te bang is om de rondsluipende inbreker tegemoet te treden met de nachtlamp, uit de stekkerdoos getrokken en honderdtachtig graden gedraaid zodat de stompe onderkant een dievenschedel aan diggelen kan slaan,
of
4. een geliefde.

Voor de eerste drie is misleiding het hoofddoel van gespeelde slaap. Kinderen willen hun ouders voor de gek houden, volwassenen hun op seks beluste bedpartners, angsthazen hun belagers. We simuleren slaap en transformeren in een schild, een uitweg, een onschadelijk object dat het beste met rust gelaten kan worden.

Voor de vierde – vannacht ben ik er zo een, vannacht ben ik een geliefde – gaat het niet direct om misleiding. Misleiding is van secundair belang. Het is de voorwaarde om ons voornaamste doel te kunnen realiseren: observatie. Om erachter te komen wat het object van onze liefde (een andere geliefde) doet als wij er niet zijn, moeten we afwezigheid veinzen. Slaap als camouflage. Zoals een kameleon de kleur van de boom aanneemt, zo nemen wij de kleur van de lakens aan. Het slapende lichaam is een verdekt fort en vanaf de kantelen kunnen we de ander op ons gemak bekijken. Bekijken en beoordelen.

 

Ik ben in slaap gevallen als een leugenaar. Ik heb mijn ogen dichtgedaan en daarna ben ik vergeten de rest te doen.

Mijn ademhaling is traag en zwaar en soms doe ik alsof ik een beetje snurk.

Na een paar minuten til ik mijn oogleden een stuk op. Door mijn wimpers kijk ik naar hem. In het donker krijgt hij maar langzaam vorm. Ik ontwaar zijn hoofd, zijn borst. Ik bekijk hem en wacht op iets, een of ander teken dat me vertelt of hij slaapt of dat hij doet alsof. Misschien hij ook, misschien wij allebei tegelijkertijd. Liggen we elkaar stiekem te begluren. Zo kunnen we elkaar niet zien. Zo kunnen we elkaar niet betrappen. Zo niet.

 

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Clarice Lispector, Maarten van der Graaff, Ali Smith, Olga Tokarczuk

Wat luister ik?

Julia Jacklin, MUNA, Big Thief, Rina Sawayama

Wat kijk ik?

Midsommar, My Favorite Shapes by Julio Torres, videoclips

Quote

'I want to swim to the bottom of myself and find the weirdest most special and pure shit that I can offer' - Aaron Maine