Nieuwste onderwerp

Momentum

 

Het zou een filmshot kunnen zijn: een jonge vrouw rijdt in een auto door een berglandschap. Het is zonnig, een graad of drieëntwintig. De lucht is een egaal blauw zeil met een enkele wolk. Op de radio draaien ze liedjes uit de jaren zeventig, de tijd waarin de ouders van de vrouw in de auto tieners waren. Ze neuriet mee. Ze is om een niet nader toe te lichten reden vrolijk.

Ze stuurt de auto door een haarspeldbocht. Aan de warmte die haar nek en gezicht bekruipt merkt ze dat de begroeiing aan haar rechterzijde lichter wordt en uiteindelijk verdwijnt. Ze draait haar hoofd. Ze kijkt door het raam van de bijrijdersstoel. In de groene heuvels hangt een rookpluim. De grote, donkergrijze wolk klimt vanuit het dal omhoog als een bloem, een grillige, giftige helbloem, die door het dorre dennenwoud wordt gevoed en groeit. De vrouw remt af. Ze parkeert haar auto langs de weg, pakt een verrekijker uit haar tas en stapt uit. Ze loopt naar de vangrail en kijkt door de verrekijker. Honderden meters verder is een auto van de weg geraakt en gecrasht. Het voertuig ligt op zijn kop en brandt. Daaromheen staat een groepje sparren. Ze geven het vuur dat uit de motorkap van de wagen moet zijn gekomen aan elkaar door. De bomen die nog niet in lichterlaaie staan leunen naar voren, lijkt het. Zij willen het ook vasthouden, dit knetterende, oranjerode dier.

De vrouw kijkt. Ze denkt aan de bestuurder van het voorwerp dat eerder vandaag een auto was, maar nu een wrak. De bestuurder zou even oud als haar kunnen zijn. Misschien is het wel een vrouw, een vrouw van haar leeftijd. Ze heeft een sterk gevoel dat dat inderdaad zo is. De verongelukte bestuurder is precies zoals zij: een jonge, vrolijke vrouw.

Ze laat de verrekijker zakken. Ze sluit haar ogen en ademt heel diep in. De frisse, gezonde berglucht tintelt in haar neus. Ze glimlacht als ze haar ogen weer opent. Daarna stapt ze de auto in en rijdt weg.

 

 

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Clarice Lispector, Maarten van der Graaff, Ali Smith, Olga Tokarczuk

Wat luister ik?

Julia Jacklin, MUNA, Big Thief, Rina Sawayama

Wat kijk ik?

Midsommar, My Favorite Shapes by Julio Torres, videoclips

Quote

'I want to swim to the bottom of myself and find the weirdest most special and pure shit that I can offer' - Aaron Maine