Nieuwste onderwerp

Nieuws (3)

Annet speelt met het koekje. Ze houdt het nu eens in de ene hand, nu eens in de andere, maar eet het nog niet op.

‘Je haar is anders dan ik me herinner. Kind, wat heb je met je mooie blonde lokken gedaan? Zo opgeschoren… Ik wou zeggen, daar sla je geen vent mee aan de haak, maar het is nog erger. Waarom heb je het rood geverfd? Je weet wat ze zeggen over roodharige wijven. Dat zijn de grootste sloeries van allemaal. Bij elke kerel die ze tegenkomen doen ze hetzelfde: een oog, een glimlach, een hand door het haar. En ze hebben hem. Ook als ze zeggen dat ze het niet willen. Elke man wil het wel een keer met een vuurtoren gedaan hebben en dus zijn ze niet te houden. Allemaal. Ze jagen op je tot ze je te pakken hebben. Zo meteen,’ en ze pauzeert even, ‘word je nog zwanger.’ Met een tevreden blik stopt Annet het hele koekje in haar mond.

De tevredenheid trekt snel weg. Ze wil haar tanden in het baksel zetten, maar ziet dan haar kunstgebit glanzend op het schoteltje liggen. Ze probeert het met haar tong plat te drukken tegen haar gehemelte, maar tevergeefs. Het is alsof ze op een kiezelsteen zuigt. Hoe oud zijn deze krengen al?

‘Ik hoef voorlopig nog geen vent, hoor, oma. Of eigenlijk helemaal nooit, maar dat zal jij wel niet begrijpen.’

Annet kucht. Haar mond is uitgedroogd van de koffie en zonder speeksel blijft het koekje hard als een kogel. Ella staat op en neemt plaats op de stoel tegenover Annet, aan de andere kant van de tafel. Ze vouwt haar handen precies zoals de arts deed toen hij de uitslag van Hermans scans vertelde.

‘Hoe dan ook, ik kwam om je wat te vertellen. Mama heeft de schoonmaakster gezegd dat ze niet meer hoeft te komen.’

‘Ah,’ roept Annet opgelucht, ‘vandáár dat die trut niet meer komt opdagen. Dat werd hoog tijd. Ze kon er toch niets van. Ik doe het zelf beter.’

‘Die “trut” heet Adina. Ze komt uit Tsjechië, niet uit Polen. En ze maakt prima schoon. Ze blijft bij ons aan het werk, maar jouw huist hoeft ze van mama nooit meer in. Niet na wat er gebeurd is. Mama zei: “Dat ze mij vroeger sloeg, is tot daaraan toe. Maar zo’n onschuldige vrouw heeft dat nergens aan verdiend.” Dus ik hoop voor je dat je echt zo goed kunt schoonmaken, want dat mag je vanaf nu weer lekker zelf gaan doen.’

Annet spuugt het bitterkoekje met kracht over de tafel. Het raakt Ella op haar broek en landt met een plofje op het kleed. Zij kijkt er glimlachend naar en zet haar schoenzool erop. Als ze haar voet optilt, is er niets over dan losse kruimels. Rustig loopt ze weg. Annet weigert om te kijken terwijl Ella langs de bank loopt, haar jas pakt en zo in de stromende regen naar buiten loopt.

Annet hoort de deur achter zich sluiten, niet met een knal maar met een zacht klikje. Ze opent Facebook. Het bovenste bericht is een plaatje met de tekst: ‘Deel als je van je kinderen houd!!!’ Klik.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

J.D. Salinger, Richard Siken, Maartje Smits, Virginia Woolf

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Lorde, Oh Wonder, Stromae, Years & Years

Quote

'I dream in my dream all the dreams of the other dreamers, And I become the other dreamers." - Walt Whitman