Nieuwste onderwerp

Vlinder (2)

Het museumcafé is zo leeg als je zou verwachten om elf uur ’s ochtends op een zondag. De meeste bezoekers dwalen nog door de tentoonstellingen en zullen pas over een paar uur met rammelende magen voor een late lunch neerploffen op deze strak ontworpen maar oncomfortabele stoelen. Iris en Bas hebben na het fiasco bij het vlinderdoek niet langer dan drie tellen stilgestaan bij een kunstwerk, laat staan tegelijk bij hetzelfde. Dan ben je gauw door de collectie heen.

Een gepensioneerd koppel deelt een groot stuk appeltaart waar ze om de beurt met hetzelfde vorkje een hap van naar binnen werken. Tussen het kauwen door klinkt steeds kort gemompel, maar Bas kan niet verstaan wat er een paar tafels bij hem vandaan wordt gezegd. Het helpt niet dat Iris tegelijkertijd een monoloog houdt over de sociaal-politieke relevantie van het oeuvre van de kunstenaar van wie ze net door de overzichtstentoonstelling gesnelwandeld hebben. Haar zinnen klinken ingestudeerd, alsof ze gisteren nog een presentatie heeft gehouden over dit specifieke onderwerp.  Met tegenzin begint Bas weer te luisteren naar de woorden die ze opdreunt.

De date is in zijn ogen al hopeloos gestrand. Toen Iris, waarschijnlijk uit pure formaliteit, voorstelde om nog wat te drinken, stemde hij enkel om diezelfde reden in.

Iris stopt met praten. Om niets terug te hoeven zeggen, zet Bas het kopje aan zijn lippen.

‘Waarom wilde je eigenlijk met mij op date?’ De directheid van de vraag maakt dat hij zich verslikt in zijn muntthee. Iris’ blik is niet meer speels als daarvoor, maar heeft iets hards en onderzoekends, alsof ze nu hem probeert te interpreteren.

Bijna wil Bas een andere tip van de website toepassen: ‘Zeg dat ze niet is zoals alle andere vrouwen’. Hij kan haar vertellen dat hij Tinder had gedownload voor de grap, maar toen haar profiel tegenkwam en toch stiekem wel serieus geïnteresseerd in haar was op een manier die hij niet had verwacht. Hij kan zelfs nog de situatie omkeren door zich zogenaamd kwetsbaar op te stellen en te liegen dat hij in verlegenheid wordt gebracht door hoe leuk zij is, zodat zij hem vergeeft voor zijn onhandigheid en hem misschien ook weer wat leuker gaat vinden, maar hij weet niet wat hij daarmee zou willen bereiken.

Hij besluit eerlijk te zijn.

‘Ik heb een theorie: na elke relatie heb je een derde van de duur van die relatie nodig om een nieuwe partner te vinden. Zo werkt het voor mij in ieder geval. Mijn eerste vriendin en ik waren negen maanden bij elkaar, tot we klaar waren met de middelbare school en elk in een andere stad gingen studeren. Bij informatica ontmoette ik nummer twee, die het na anderhalf jaar onverwachts uitmaakte. Daar moest ik een halfjaar van bijkomen.’

Ook het strenge is nu uit Iris’ ogen verdwenen. Ze kijkt pijnlijk neutraal.

‘Toen ontmoette ik op een feestje een… Hoe je het ook wil noemen, het duurde zes maanden.’

Ze schuift haar stoel naar achteren.

‘Dat is nu twee maanden terug.’

Ze staat op.

‘Ik downloadde Tinder.’

Ze pakt haar jas.

‘Jij was de eerste die ja zei.’

Ze loopt weg.

Bas kijkt haar na. De website had gelijk. ‘Vrouwen zijn net als vlinders: prachtig om te zien maar enorm fragiel.’

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

J.D. Salinger, Richard Siken, Maartje Smits, Virginia Woolf

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Lorde, Oh Wonder, Stromae, Years & Years

Quote

'I dream in my dream all the dreams of the other dreamers, And I become the other dreamers." - Walt Whitman