Nieuwste onderwerp

Loreley (2)

Dit is een lijst met mogelijkheden voor deze situatie:

– naar boven, happen naar adem, door die man de put uitgesleept worden
– verdrinken.

Ze weegt haar opties. Is dit echt alles? Boven haar staat die demoon te grijnzen. Van alle, alle, alle mannen uit dit bos is het die schimmelzwam met een velletje erom. Het is de man die al lang geleden is gaan rotten. Je ruikt de ontbinding al voor-ie z’n bek opendoet.
Loreley zucht. Een slecht idee: een luchtbel floept uit haar neus, naar de oppervlakte, één ademteug minder in haar longen. Die beginnen langzaam te branden.

Een heroverweging van de mogelijkheden:

– naar boven, happen naar adem, die man in z’n gezicht spugen. Gelijk tegen de vlakte gemaaid worden, mogelijk niet overleven.
– naar boven, happen naar adem, als een mak lammetje overgeven aan de grillen van die man. Dezelfde dag nog trouwen en Morgen mag weten wat er dan gebeurd. Als ze denkt aan een leven met die man, als ze dúrft te speculeren hoe dat zal zijn, kan ze niet anders dan denken aan dat ene schilderij want in de grote hal van Morgen hangt. Dat schilderij van de varkens met drie hoofden en de mensen die elkaar opeten.
– naar boven, happen naar adem, proberen te ontsnappen. Ze geeft deze optie maximaal twee seconden voordat ze bij haar nekharen vastgegrepen wordt.
– verdrinken.

‘Kom nou maar,’ klinkt er van boven de put. Misschien verbeeldt ze het zich, maar ze ruikt de rot zelfs onder water.
‘Ik zal je geen kwaad doen. Ik heb om jou gewenst, Loreley. Om jou en jou alleen. Ik zal goed voor je zijn. Ik zal je met geen vinger aanraken!’
Ze staart naar die man. Hij grijnst. Dan lijkt het alsof zijn neus openbarst: uit beiden neusgaten gutst het bloed naar beneden. Het is zo donkerrood dat het zwart lijkt, en het stroomt over zijn lippen, klotst van zijn kin naar beneden, dit is niet normaal, dit is zelfs niet meer menselijk.
Loreley ziet haar lijst verkleinen.

– verdrinken.

Ze blijft in de put. Die beslissing put haar zo uit dat de ene na de andere bel haar neus uitfloept, tot ze leeg is, een lege huls, en ze ontspant. Liever sterven.
Hoe zou het zijn om te verdrinken? Haar longen voelen alsof ze uit elkaar zullen knappen. Zal ze zo gaan, uit mekaar spatten als een zeepbel? Zal ze verschrompelen? Als een gerimpelde versie van haarzelf naar de bodem zinken? Zal ze schuim worden?

Best gek, denkt Loreley. Ik ben nu al minutenlang aan het peinzen over hoe ik dood zal gaan. Dit duurt toch langer dan verwacht.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Roald Dahl, Etgar Keret

Wat luister ik?

Elbow, Duke Ellington, Charles Bradley

Wat kijk ik?

Her, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fantastic Mr Fox, Baby Driver, La Vita È Bella

Wat schreef ik?

Skydancer (roman, 2018)

Quote

"You're lucky if you get time to sneeze in this goddam phenomenal world." -J.D. Salinger, Franny and Zooey