Nieuwste onderwerp

Loreley (1)

In het bos worden de mooiste dochters verstopt.
Moeders houden hun kroost in de gaten. Heeft een meisje groengespikkelde ogen? Golft haar haar, zijn haar wimpers lang? Als je alles kan wensen, dan vraag je om een mooi meisje, dat is logisch. Zo werken de dochters met scheve neuzen en pluizig haar buiten op het land; de porseleinen dochters blijven binnen. Luiken dicht, deur op slot. Liever verstopt dan wakker worden in de put.

Het lot van mooie meisjes is giftig, ja, maar het lot van Loreley is een kogelvis. Het is al giftig, het heeft al stekels, maar op cruciale momenten blaast het op en is het nog drie keer zo woest.
Niemand lette op Loreley. Geen vader om haar te beschermen, geen moeder om haar te verstoppen. Geen buurvrouw, geen feeënpeetmoeder, niet eens een hond. Alleen maar een mooi meisje in het bos. Ze werd elf, twaalf, dertien, voelde voor het eerst bloed tussen haar benen en hup, daar ging ze.

Mooie meisjes met pech worden wakker in de wensput. Daar staat dan een onbenullige schildknaap ongelovig te grijnzen. Eén muntstuk, één wens, en godallemachtig, het lukt nog ook! Het meisje wordt met druipende kleren uit de put gehesen, achter op een paard gekwakt en dezelfde dag nog gehuwd.

Maar Loreley, Loreley wordt wakker in de wensput, kijkt van onder het wateroppervlak naar boven en het ongeluk verdriedubbelt. Ze herkent hem gelijk. Het oppervlak rimpelt, vertekent zijn gezicht, maar er is geen twijfel mogelijk.
Ze kijken elkaar aan.
‘Je moet óóit ademhalen,’ zegt hij.
Loreley perst haar lippen op mekaar. Zet haar handen tegen de muren van de put, zet zich schrap.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Roald Dahl, Etgar Keret

Wat luister ik?

Elbow, Duke Ellington, Charles Bradley

Wat kijk ik?

Her, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fantastic Mr Fox, Baby Driver, La Vita È Bella

Wat schreef ik?

Skydancer (roman, 2018)

Quote

"You're lucky if you get time to sneeze in this goddam phenomenal world." -J.D. Salinger, Franny and Zooey