Nieuwste onderwerp

Drup

De deur klapt achter Luuk dicht met een luide knal alsof hij door de geluidsbarrière breekt. Er heerst absolute stilte op het mannentoilet. Is hij doof geworden? Voor hij zich echt zorgen kan maken, is de pauze tussen twee nummers voorbij en hoort Luuk de beat van de volgende clubstamper alweer door de muren dreunen. De plasjes vloeistof op de vloer — wat het precies is, wil hij niet over nadenken — trillen bij elke maat en maken de geluidsgolven zichtbaar. Luuk stapt met zijn witte sneakers door de plassen naar het meest linkse urinoir van de drie die aan de muur hangen, direct naast het enige hokje.

Juist als hij zijn riem losmaakt en zijn lul op de pot gericht heeft, komt iemand binnen en kiest zonder aarzelen voor het middelste urinoir. Direct ligt er een knoop in Luuks plasbuis. Hoeveel druk hij ook zet, daar gaat niets uit komen. Kent die gast zijn toiletetiquette niet? Die lul had zo ver mogelijk bij hem vandaan moeten gaan staan, bij de pot helemaal rechts in de hoek, zéker gezien er hier geen tussenschotten hangen. Hij ging zelf toch ook niet in het midden staan? Dat heet denken aan je medemens.

Wat, gaat die flikker nou ook nog staan kijken? Luuk kijkt op, probeert de blik van de jongen te vangen, maar die loopt al weg door de klapdeur, zijn riem nog vastgespend, zonder zijn handen te hebben gewassen. Luuk heeft medelijden met de meiden die hij vanavond met zijn pishanden gaat aanraken, maar is vooral opgelucht dat hij nu zelf ook zijn blaas kan legen. Als hij klaar is, stopt hij zijn lul tevreden zuchtend terug in zijn boxer, die nat wordt van de laatste druppels plas. Maar goed dat hij een man is, denkt Luuk terwijl hij zijn handen wast. Op die overvolle vrouwentoiletten zou hij nooit de privacy hebben om zijn behoefte te kunnen doen.

Hij kijkt zichzelf aan in de spiegel boven de wasbak. Zijn pupillen zijn iets kleiner dan normaal en zijn haar zit nogal verwilderd, maar verder is hij klaar voor de rest van de nacht. Luuk draait de kraan dicht, veegt zijn handen droog aan zijn spijkerbroek, merkt dat de kraan nog steeds druppelt en sluit hem steviger af. Als er geen beweging meer in de knop zit, hoort hij het nog steeds. Pas als hij ziet dat er geen water meer in de wasbak valt, snapt hij dat het geluid van achter hem komt.

Luuk draait zich om. Een plasje vocht slingert onder de deur van het toilethokje vandaan. Bij elke hoorbare drup glijden er golfjes over het oppervlak, nauwelijks zichtbaar tussen de grotere trillingen van de muziek. Het nummer loopt af. Nu hoort hij ook het snikken, heel zachtjes, alsof de volumeknop van de ongelukkige omlaag is gedraaid tot net boven nul. Al snel wordt het gesniffel weer overstemd door het volgende intro.

Zijn vrienden zullen zich wel afvragen waar… Luuk staat bijna buiten, maar draait zich dan om. Onzin, zijn vrienden zijn veel te dronken om aan hem te denken. Hij loopt naar het hokje, klopt op de deur en doet open zonder op een reactie te wachten. Een jongen zit met gebogen rug, handen in zijn gezicht en broek aan op de bril.

Luuk plant zijn handen onder de zweterige oksels van de jongen en tilt hem in één soepele beweging overeind. Vragen over wat er aan de hand is en waar zijn vrienden zijn, vallen op de vloer en blijven liggen tussen de viezigheid. In plaats daarvan slaat Luuk zijn armen om hem heen en blijft hem zo vasthouden. De jongen knuffelt terug, eerst nog Luuk op zijn rug kloppend alsof hij degene is die getroost moet worden, daarna met zijn handpalm stil tussen zijn schouderbladen.

De nummers lopen in elkaar over en uiteindelijk breken ze los uit hun omhelzing. Als ze elkaar aankijken, ziet Luuk zijn spiegelbeeld in de waterige ogen.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Richard Siken, Maartje Smits, Paolo Giordano, Virginia Woolf

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Lorde, Charli XCX

Quote

'I dream in my dream all the dreams of the other dreamers, And I become the other dreamers." - Walt Whitman