Nieuwste onderwerp

Nieuws

De woonkamer, overvallen door de plotselinge zonsondergang, is zo donker als de binnenkant van een kist vlak voordat deze geopend wordt, op het blauwe licht na dat van het scherm van de tablet afkomt en zichtbaar maakt hoe Annets normaal erg zuinig staande mond lichtjes open hangt. Er ontsnapt haar een geluid van verbazing en licht genot, zoals wanneer buurvrouw Marie haar de laatste roddel vertelt over het drankprobleem van de overbuurman — die kwam laatst naar buiten met vier wodkaflessen, allemaal leeg! De lucht schuurt over haar rimpelige lippen. Om het schrale gevoel wat weg te nemen, zet Annet de thermoskan lauwe koffie tegen haar gesloten mond en laat de vloeistof even tegen de roze huid van haar lippen aan klotsen, voordat ze een slokje naar binnen laat glijden. Als ze haar mond weer opent, komt er een wolkje lauwekoffiedamp uit dat direct opgaat in de kille lucht in de kamer.

Wie had gedacht dat mensen die mensen die drie koppen koffie per dag drinken, slimmer zijn dan gemiddeld! Annet zeker niet, totdat ze dit artikel las. Leuk om aan Marie te vertellen bij de koffie morgen. Ze vouwt haar handen om de thermoskan. Die gaf ze ooit aan Herman, maar na zijn overlijden nam ze hem zelf maar in gebruik. Zo verstoft hij in ieder geval niet achter in een keukenkastje. In de kan passen minstens vier bakkies troost, dus ze is wel héél goed bezig. Tevreden met die conclusie neemt Annet nog een slok en tikt op het scherm om het volgende nieuwsbericht te zien.

De nieuwe kop interesseert haar niet, dus ze klikt door naar het volgende artikel, dat haar ook niet intrigeert en ongelezen weggeswipet wordt. Maar weinig nieuwsberichten krijgen haar aandacht. Annet drukt de berichten achter elkaar weg, steeds sneller, met haar nagel telkens harder op het scherm tikkend. Nog een paar keer en ze zou haar vinger dwars door de tablet heen drukken, maar dan ziet ze een kop over Trump. Dit stuk gaat ze even lezen. Trump vindt dat ouderen het te zwaar hebben en betere financiële ondersteuning moeten krijgen voor hun gezondheid. Immigranten moeten daar het geld voor opbrengen. Annet kijkt naar haar kunstgebit, dat op een schoteltje voor haar op tafel ligt. Die Trump heeft gelijk. Ze heeft dat ding al twaalf jaar en mag wel eens een nieuwe krijgen. Of is het veertien? Hoe dan ook, dit moet ze zo even op Facebook zetten.

Met haar gedachten nog bij de politiek leest ze de volgende kop. Als Annet wil swipen naar het volgende stuk, schieten haar ogen terug naar de vetgedrukte tekst, die bij de eerste blik niet doordrong. ‘Ouderen delen meeste nepnieuws’. Ze scrolt door de tekst, die onderbroken wordt met staafdiagrammen die verschillende leeftijdsgroepen moeten voorstellen. De vijvenzestigplussers steken overal ruim bovenuit.

Zoveel grafiekjes… Dat artikel moet wel onzin zijn. Waarom proberen ze haar anders zo te overtuigen met die statistische nonsens?

Annet neemt nog een slok van haar koffie, die bitterder smaakt dan daarvoor. Ze pakt de suikerpot en doet twee volle lepels in de kan, ook al is die bijna leeg. Ik één teug drinkt ze de koffie op. Dat smaakt beter. Ze lacht zo breed dat haar tandvlees zichtbaar wordt, glanzend in het blauwe licht.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Richard Siken, Maartje Smits, Paolo Giordano, Virginia Woolf

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Lorde, Charli XCX

Quote

'I dream in my dream all the dreams of the other dreamers, And I become the other dreamers." - Walt Whitman