Nieuwste onderwerp

Kinderkamers (1/2)

Als we bij elkaar waren en Volver was er niet, zeiden we allemaal zijn beste vriend te zijn. Wanneer Volver er bij was, sloofden we ons voor hem uit. Volver zag in geen van ons een beste vriend.
Ik was bang voor Volver. Ik kocht de sneakers die hij droeg, maar vreesde ooit door de zijne vertrapt te worden. Na school gingen er vaak klasgenootjes mee naar mijn huis. We hadden een grote tuin, waarin mijn ouders grootse dingen voor mogelijk zagen, maar geen van die plannen uitvoerden. Het was een verwilderd stuk grond. Onkruid wieden betekende alles wat groeide weghalen. Ik begreep niet dat mensen hun tuinen vulden met dure planten als ik zag wat er kosteloos uit de grond kwam zetten. Een oude op de kop liggende roeiboot doopte ik om tot mijn hoofdkwartier. Eronder was het in de winter warmer dan buiten, in de zomer koeler. Ik vond gekgevormde kiezels en scherven in de braakliggende grond. Archeologische vondsten bewaarde ik in mijn hoofdkwartier, op het bankje van de roeier. Eén keer vond ik een koperen tandwiel dat ik de volgende dag op school aan Volver gaf.

Volver is twee keer bij mij thuis geweest. Ik durfde geen nee te zeggen. Mijn ouders vonden het een ontzettend aardig jongetje, zeiden ze achteraf. Ik vertelde niet dat Volver alles in mijn kamer belachelijk maakte en me dwong lippenstift van mijn moeder op te doen. Ik vertelde ook niet dat hij me in de tuin slakkenhuisjes kapot liet trappen.
‘Metselbijen gebruiken lege slakkenhuizen vaak als kinderkamers,’ zei Volver, terwijl we onder mijn roeiboot zaten. Het eerste lege slakkenhuis trapte hij zelf kapot. Haast in slow motion, met de punt van zijn schoen. De stukjes huis leken op de scherven die ik in de grond vond, maar dan flinterdunne versies. Ik legde ze niet op mijn archeologieplank, omdat ik misselijk werd van het aanzicht. Volver kroop onder de roeiboot vandaan en sommeerde me te volgen. ‘We moeten alle lege slakkenhuisjes in de tuin vinden,’ verkondigde hij.
Ik deed mijn best geen enkel slakkenhuis te vinden. Als een toegewijd rechercheur baande ik me door de woekerende planten. Ik zorgde ervoor dat Volver constant uitkeek op mijn rug, zodat hij niet zag dat ik mijn ogen dichthield. Zijn zoektalent was subliem. Met pijn in mijn buik keek ik naar de zeven slakkenhuizen die hij na een kwartier al onder mijn neus duwde. ‘Hoeveel bijenbaby’s denk je dat er in één slakkenhuis kunnen slapen?’ vroeg hij.
Quasi nonchalant haalde ik mijn schouders op. Vanbinnen hoopte elke vezel in mijn lijf dat slakkenhuisjes plots vleugels konden krijgen en weg konden vliegen.

Niemand anders zei ooit bang te zijn voor Volver, dus zei ik het ook niet. Het risico open kaart te spelen was te groot. Op den duur durfde ik zelfs mijn beste vrienden niet meer te vertrouwen. Ook zij gingen met Volver om. Ze droegen hun eigen schoenen, maar gaven klakkeloos hun sterkste Pokémonkaarten aan hem. Ik kon er niet van op aan dat ze hun mond zouden houden. Volver kon alles krijgen wat hij wilde, ook mijn vrienden.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.