Nieuwste onderwerp

Glimlachje

‘Oh, ja.’
De voice-over man zucht. Buigt dichter naar de microfoon. ‘Daar gaat ze weer. Daaarrr gaat ze weeerrr…’

Het is een gemiste kans dat mijn leven geen natuurdocumentaire is. Er is een prachtige montage verloren gegaan. Dat je mij in de trein ziet, in de tram, in een café, op busstation Buikslotermeerplein om half twee in de nacht, voor de Smullers, starend naar het berichtje ‘alle treinen naar Utrecht vallen uit’, en in een sushirestaurant, boven een bakje wakame.

‘De jonge vrouw staart. Perst haar lippen op mekaar. En ja, daar zien we het: het drupje snot, de natte glans in haar ogen. Even wachten, en dan, ja hoor. Ze maakt geen geluid, maar ze huilt hartstochtelijk. Meestal veegt ze de traan weg zodra hij de wimper rand verlaat. Soms snikt ze gelaten, tot de sliertjes wakame in het water drijven, tot achteloze toeristen uit de tram drijven, tot er arken worden gebouwd.

De omstanders kijken gelaten. Moeten ze iets doen? Sommigen zoeken in hun tas naar tissues. Anderen staren naar hun handen. Een enkeling overweegt op te staan, een arm om het meisje heen te slaan.

Hij doet het niet. Gelukkig maar. Het meisje heeft haar gezicht afgeveegd met haar mouw, kijkt om zich heen, en fluistert: “Welcome to the human experience. Dit is het.”

Praat ze tegen zichzelf? Doet ze alsof haar leven een natuurdocumentaire is, en zij de voice-over?

Niemand zal het weten. Maar kijk. Ze neemt een slokje water, pakt haar tas, gaat naar huis, en ja, zoom in, op haar gezicht, tot je alleen haar ogen ziet, en haar neus, en een veelbelovend glimlachje.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Roald Dahl, Etgar Keret

Wat luister ik?

Elbow, Duke Ellington, Charles Bradley

Wat kijk ik?

Her, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fantastic Mr Fox, Baby Driver, La Vita È Bella

Wat schreef ik?

Skydancer (roman, 2018)

Quote

"You're lucky if you get time to sneeze in this goddam phenomenal world." -J.D. Salinger, Franny and Zooey