Nieuwste onderwerp

Schijnsel (2)

De keuken is zo donker dat de ruimte perfect geschikt zou zijn om anoniem seks te hebben of foto’s te ontwikkelen. Beide heb je nog nooit gedaan, maar je zou nu maar wat graag een camera bij je hebben om met de flits het gezicht van de jongen een ogenblik te verlichten. Je grijpt naar je mobiel maar je broekzak is leeg. Wanneer ben je die kwijtgeraakt?

Hij ging je voor de keuken in en werd direct verzwolgen door de duisternis. Jij blijft hangen in de deurpost en tast de muren af. Je vindt een lichtknop en drukt, maar de klik galmt door de nog steeds onverlichte ruimte.

‘Ja, die moet ik eens laten maken.’

Koude vingers sluiten zich om je polsen en rukken je naar voren tot je met je knie tegen een keukenkastje botst en hij je handpalmen op het aanrecht plant. De deur sluit piepend. Voor je kunt protesteren, voel je iets kouds op je voorhoofd. Je denkt dat het zijn vingers weer zijn, tot het begint te branden.

‘Dit helpt.’

Je wil de zalf eraf vegen voor het branden erger wordt, maar hij mept je hand weg voor je iets kunt aanraken.

‘Hoe zag je dat?’

De jongen reageert niet. Na een paar tellen strek je langzaam je armen om te voelen waar hij staat, maar je vindt alleen maar lucht.

‘Wil je een tosti?’

Hij staat zo te horen zo’n vijf meter bij je vandaan, maar je hebt hem niet horen lopen. Je wil er wat over zeggen, maar het is midden in de nacht, je hebt iets teveel gedronken en je bent na het uitgaan direct gaan fietsen zonder een pitstop bij de snackbar, dus je besluit niet al te kritisch te zijn en bromt instemmend. Direct gaat hij aan de slag.

Met je handen volg je de rand van het aanrecht en schuifel je in de richting van het stapelen van boterhammen. Je stapt zo stil mogelijk. Wat hij kan, kan jij ook. Tijdens het sluipen stoot je zachtjes met je hand tegen een doosje. De inhoud rammelt vertrouwd. Lucifers. De stapelgeluiden gaan onverstoorbaar door. Je schuift de verpakking open en het lukt je om er geruisloos één houtje uit te vissen. Met het stokje in de ene hand en het doosje in de andere hoor je hoe hij rommelt in een la, nog verder weg dan net. Je slikt en de kop op het strijkvlak.

In één snelle beweging steek je het stokje aan en je raakt verblind door de ontvlamming. In een flits zie je een bleke handpalm die het vuur omsluit. Dan worden je vingers hard samengeknepen. Je gilt, maar een hand voor je mond dempt het geluid. Je ruikt sigarettenrook. De greep van beide handen verslapt en de slaakt een kleine zucht. De verkoolde kop van de lucifer verpulvert tussen je kloppende vingers. Je wrijft over je pijnlijke hand en krijgt langzaam het gevoel daarin terug. Alle knokkels lijken nog op hun plek te zitten.

‘Doe dat niet.’

In plaats van ijzingwekkend neutraal fluistert hij de drie woorden in je oor op een toon die het midden houdt tussen dreigend en verleidelijk.

‘Je kunt hier blijven, als je wilt.’

Je weet dat je hier niets te kiezen hebt, twijfelt of je dat erg vindt, en laat je vrijwillig de keuken uit leiden.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

J.D. Salinger, Richard Siken, Maartje Smits, Virginia Woolf

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Lorde, Oh Wonder, Stromae, Years & Years

Quote

'I dream in my dream all the dreams of the other dreamers, And I become the other dreamers." - Walt Whitman