Nieuwste onderwerp

Alles

‘En wat wil jij?’
Ik kijk naar het probleem dat voor ons op tafel ligt, in stukjes uit elkaar getrokken, als een ontlede kikker. ‘Ik wil wat het beste is voor de rest.’
‘Dat was niet de vraag. Wat wil jíj?’

Nou.

Ik wil slapen in een tentje. Ik wil ‘s nachts niks anders horen dan twee uilen en de wind. Ik wil alle dieren aaien. Ik wil zwemmen in een meertje en kijken naar al die kleine insectjes die boven het oppervlak dansen. Ik wil een vosje zien. Ik wil verdwalen en dan gered worden door een grote vreemde familie, en dan bij hen thuis dampende soep eten. Ik wil vrienden worden met hun hond. Ik wil over een veld rennen en met rode wangen uithijgen. Ik wil alle vogels zien.
Ik wil een houten huis met een veranda, in een bos, aan een meer, op een berg. Ik wil een tuin barstensvol bloemen. Ik wil grote boeken vol sprookjes en avonturen, ik wil een haardvuur, ik wil een badkuip onder een raam waar vanuit je de maan kan zien, ik wil elke avond op de veranda zitten en naar de sterren kijken. Ik wil zelf vuur kunnen maken. Ik wil op het dak klimmen. Ik wil rustig zijn, aan niets hoeven denken.
Ik wil geschaafde knieën hebben. Ik wil dapper zijn. Ik wil iedereen om me heen bij naam kennen. Ik wil degene zijn die zegt: ‘Oh Willy, hoe gaat het met je kat? Heeft ze nog steeds nierstenen?’ Ik wil naar de kerk gaan. Ik wil niet alleen goede dingen voelen maar het ook uiten. Ik wil niet twijfelen, altijd helpen. Ik wil heel nauwkeurig luisteren en alle levensverhalen horen.
Ik wil de allersimpelste liefde. Ik wil verliefd worden en trouwen en mijn hele leven met iemand samen blijven. Ik wil samen op die veranda een beetje thee drinken, sterrenstelsels benoemen en elkaar aan het lachen maken. Ik wil mijn ouders oud zien worden. Ik wil mijn buik zien groeien. Ik wil een kind, of twee, of drie, een tafel vol. Ik wil bij ze in bed liggen en verhalen verzinnen. Ik wil naar balletopvoeringen, naar schoolmusicals, naar blokfluitdemonstraties en dan altijd, altijd huilen. Ik wil dat ze de vogels zien en hun knieën schaven. Ik wil net zo’n goede moeder zijn als die van mij.
Ik wil dat alles wat uit mijn mond komt goed en eerlijk is. Ik wil beseffen dat er geen tweede kans is, dat het allemaal nú moet gebeuren. Ik wil iedereen die niet aansluit bij bovenstaande lijst mijn leven uit schoppen. Ik wil stilstaan, luisteren naar de blaadjes in de wind, naar wat ik voel, naar die gekke kriebel in mijn buik die zegt wat ik moet doen. Ik wil me niet afvragen of dit wel een waardig stukje is. Ik wil gewoon de dieren aaien. Alle dieren aaien, en dan heel gelukkig zijn.

« terug naar blog

One response to “Alles”

  1. L.

    Jaaah! :)

Reageer

Wat lees ik?

Roald Dahl, Etgar Keret

Wat luister ik?

Elbow, Duke Ellington, Charles Bradley

Wat kijk ik?

Her, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Fantastic Mr Fox, Baby Driver, La Vita È Bella

Wat schreef ik?

Skydancer (roman, 2018)

Quote

"You're lucky if you get time to sneeze in this goddam phenomenal world." -J.D. Salinger, Franny and Zooey