Nieuwste onderwerp

Kast (1)

‘Wat een ruimte!’

‘Kan de airco aan?’

‘Hè hè, eindelijk…’

‘Ik ga even op bed liggen.’

Alle vier praten tegelijk, waardoor niemand precies hoort wat de anderen zeggen, maar veel maakt het niet uit. Vincent ploft achterstevoren op een van de eetkamerstoelen, Roos rent met gespreide armen door de kamer het balkon op, Alissa verdwijnt in de dichtstbijzijnde slaapkamer, en Rens drukt op alle knoppen van de afstandsbediening tot een tevreden gezoem het appartement vult.

Kreunend staat Vincent weer op. Als hij het nu niet doet, komt hij nooit meer overeind. Hij kan beter zijn tas gauw op de kamer dumpen. Hij loopt langs de open deur en ziet Alissa op haar buik op bed liggen. Ze snurkt zachtjes. Met veel moeite loopt hij door. Nee, hij kan niet naast haar gaan liggen, hoe graag hij dat ook wil. Tijdens de bijna twaalf uur durende treinreis van Amsterdam naar Barcelona — Roos was principieel tegen vliegen — hadden ze de kamerindeling al vastgelegd: Vincent zou met Roos een kamer delen en Alissa met Rens. Gewoon, zomaar. Wie had dat ook al weer besloten? Hij gooit de deur van de tweede slaapkamer met een klap open. Zonlicht buitelt de gang in, alsof het opgepropt in de kamer tegen de deur aangedrukt stond te popelen om vrijgelaten te worden. Zodra hij door het gat van de deur loopt, ziet hij niets meer.

Roos hangt met haar volledige bovenlichaam over de rand van het balkon. Haar voeten haken zich om de onderkant van het hek. Het zwembadwater glinstert in de diepte. Als ze zich zou laten vallen, kan ze er zo-

‘Boe!’

Ze schiet omhoog.

‘Wat de fuck, man, dat doe je toch niet!’

Rens schrikt van de felle reactie, maar gelukkig lacht Roos als ze zich omdraait. Het duurt even voor hij terug kan lachen.

‘Daar heb ik je, en dat terwijl je mij wou laten schrikken! Joh, zo snel wordt ik toch niet boos? Ik voelde dat je me vast had.’

‘Je weet het nooit met jou.’

‘Doet de airco het al?’

Ze had hem dus wel gehoord. Aangezien niemand hem hielp, dacht hij dat niemand hem had gehoord.

‘Ja hoor, ik kan dat wel. Jullie proberen niet eens.’

‘Jij bent daar toch het beste in van ons? Waarom zouden wij dan in de weg lopen?’ Ze knipoogt. ‘Wat doe je hier buiten als die airco binnen zo goed werkt?’

‘Die moet even opstarten, slimbo. Het is niet in één keer een vrieskist daarbinnen.’

‘Gelukkig maar, straks worden we nog verkouden. Dat zou ook zo ironisch zijn in deze hitte.’

‘Rens! Roos! Moet je zien!’

Tijdens het laatste woord slaat Vincents stem over. Roos en Rens grinniken en gaan naar binnen.

In de slaapkamer ligt Vincents rugtas op bed, even bewegingsloos als Alissa in de kamer ernaast. Vincent zelf is niet te zien. Wel zien ze een open deur in de hoek van de kamer. Als ze naar binnen kijken, zien ze eerst alleen de bezwete rug van Vincent. Daarna kijken ze om hem heen. ‘Wauw,’ hoort Vincent achter zich.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Richard Siken, Maartje Smits, Paolo Giordano, Virginia Woolf

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Lorde, Charli XCX

Quote

'I dream in my dream all the dreams of the other dreamers, And I become the other dreamers." - Walt Whitman