Nieuwste onderwerp

Jachtgebied (4)

‘We kunnen twee routes nemen,’ zegt Fons tegen Elie, ‘Over de vliegerheide of langs het oude prieel.’
‘Waar lopen we het langst over?’ vraagt Elie. Ze steekt beide handen weer in de buidel van haar trui en omsluit het luciferdoosje. Met één vinger strijkt ze over het karton. De structuur van de glitters doet haar denken aan schuurpapier of minuscule stenen.
Als kind fietste ze veel met een buurjongen over het industrieterrein. Op rechte wegen deden ze wedstrijdjes wie het langst met zijn ogen dicht durfde te fietsen. Een keer viel ze en schuurde met haar handen en ellenbogen over het asfalt. Op de plekken waar de huid openlag, bleef zand plakken. De zandkorrels in haar huid hadden net zo gevoeld als de glitter op Diggedy’s kistje.

‘De weg langs het prieel maakt een extra slinger. Zullen we die nemen?’
Elie knikt.
‘Dan mag u mij …’ spreekt Fons met een overdreven formele toon. Zijn wandelstok draait hij twee keer in de lucht. De onzichtbare cirkels eindigen met de punt ferm in de grond. ‘en mijn adelaar volgen,’ maakt hij zijn instructie grijzend af.

*

Het prieel stelt teleur. Op de middelbare school was het een plek van groot belang. Leerlingen regelden daar de dingen die binnen de schoolmuren niet gewenst waren. Er werden kopieën van toetsen uitgewisseld, gestolen horloges verpatst en Ritalin verkocht. In de klassen gonsden wekelijks verhalen over een plaatsgevonden ontmaagding. Deze buitenschoolse activiteiten, zoals er onderling over gesproken werd, hadden het prieel in Elie’s beleving legendarisch gemaakt. Ze zag telkens de theehuisscène uit The Sound of Music voor zich. Nu, in het echt bij het oude prieel, zijn de ontmaagdingsverhalen van destijds een stuk minder romantisch. Het ding bestaat slechts uit een drietal ijzeren bogen die elkaar bovenin kruisen. Een koepeldakje ontbreekt. In het plafond missen sierlijke krullen en bloemen. Het wit van de bogen is aangetast door roest, mos en vogelpoep. Op geen enkele wijze zou Elie hier de rondedans zoals Liesl von Trapp in de film maakt, kunnen uitvoeren.

‘Hebben jij en je vrouw vroeger in het oude prieel gezoend?’ vraagt Elie.
Fons schiet in de lach. ‘Kind, wij zoenden al ver voordat het prieel er stond.’ In zijn ogen ligt een ondeugende blik.
Elie vindt dat het hem goed staat.
‘Zijn jullie lang samen geweest?’
‘Niet lang genoeg,’ antwoordt Fons.
In haar truibuidel drukt Elie het luciferdoosje zacht tegen haar buik en knikt nauwelijks merkbaar. Ze zou willen dat ook wandelende takken langer konden leven.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.