Nieuwste onderwerp

Fase (3)

‘Maar goed, waar ik dus naartoe wou…’

Ik heb geen idee waar we gebleven waren.

Ze pakt mijn handen en trekt me overeind. Eigenlijk geeft ze eerder een zacht rukje als signaal dat ik zelf omhoog moet komen. Als we op ooghoogte staan, beweegt ze haar handen op en neer en gaat een beetje door haar knieën. Ik doe hetzelfde. Na een tijdje komen we steeds heel even los van de trampoline.

‘Ik hoopte dat jij vanmiddag hetzelfde zag als ik. Het plafond van de wereld. Als je omhoog kijkt, en het is een beetje bewolkt, lijken de wolken nep. Tweedimensionaal, alsof we in een kartonnen doos zit en op de binnenkant van de deksel een mooi behangetje geplakt zit. Een deksel die te stevig is om doorheen te breken, maar die met een goeie kopstoot wel een stukje omhoog schiet, zodat je even over de rand van de doos kunt gluren.’

Pip staat opeens stil. Ze kijkt naar haar voeten. Ik spring langzaam door. Elke keer als ik me afzet, veert zij ook een beetje op. Ik zet me harder af en ze veert hoger. Ze glimlacht naar haar voeten. Ik wil iets zeggen.

‘We kunnen het proberen?’

Ze kijkt me aan, nog steeds lachend. Ze beweegt weer mee. Niet meer op haar gemak, zoals net, maar energiek. Ik volg. We moeten elkaar steviger vasthouden als we samen willen blijven springen. In de lucht komen we steeds iets dichterbij door over te pakken van polsen naar ellebogen naar schouders. Een knuffel in de lucht. Ik word licht in mijn hoofd. Ik sluit mijn ogen.

Opeens laat Pip los. We zijn onderweg naar beneden en ze geeft mij een zetje omlaag, alsof we omlaag aan het racen zijn en zij per se als laatste wil finishen. Ik raak de trampoline en voor ik het weet vlieg ik weer, maar niet voor lang. Mijn botten rammelen. Ik lig op mijn rug. Het vangnet voelt ruw op mijn ellebogen. Ik ruik gras en bier.

Ik kom half overeind en steun op mijn linkerelleboog. Ik voel op mijn achterhoofd. Voel ik een deuk? Ik open mijn ogen. Het vangnet is aan mijn kant gescheurd en ingezakt. Aan de overkant niet. Daar bungelt Pip over de rand. Ze spartelt met haar benen en probeert grip te krijgen op het net, maar tevergeefs. Haar handen klauwen naar de dunne paaltjes die de constructie met moeite overeind houden. Ik hoor kleine gilletjes, maar ze klinkt buiten mijn bereik, alsof ik me onderaan een trappenhuis bevind en zij op de bovenste verdieping. Beweging. Verkeerde kant. Ze glijdt over het net een en duikelt aan de buitenkant omlaag met haar hoofd eerst. In een flits kijkt ze me aan. Niet lang daarna het geluid van een potlood dat in tweeën knakt.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Richard Siken, Maartje Smits, Paolo Giordano, Virginia Woolf

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Lorde, Charli XCX

Quote

'I dream in my dream all the dreams of the other dreamers, And I become the other dreamers." - Walt Whitman