Nieuwste onderwerp

Fase (2)

We staren in stilte naar het potlood tot uit mijn buik een geluid komt alsof er een varkentje wordt samengeknepen. Pip giechelt.

‘Volgens mij heb je honger?’

‘Eh, ja, ik denk het.’

‘Jammer. We hebben geen eten in huis en ik heb niet genoeg honger om iets te bestellen.’

‘Eten je ouders niet?’

‘Jawel, maar meestal in restaurants.’

‘Oh, dus daar kwamen ze net vandaan?’

‘Jep. Ik mag niet meer mee, want ik lust niks. Dus geven ze me geld om naar de Appie te gaan, of wat te bestellen. Wat ik over hou, mag ik in mijn zak steken.’

‘Dus je houdt veel geld over, gok ik?’

Direct springt Pip op en sprint naar binnen. Wanneer ze terugkomt, herken ik direct wat ze in haar handen heeft.

‘Pak maar. Je drinkt wel bier, toch?’

Ze gooit de sixpack met een boog op de trampoline. Ik tril.

‘Ja. Soms.’

Ik ruk het plastic kapot en pak er eentje. Ik houdt hem omhoog naar Pip, maar die schudt haar hoofd. Ze kijkt naar hoe ik het open probeer te maken. Het lukt niet en het lipje doet pijn aan mijn vinger. Ze gaat me doorhebben.

Ik visualiseer hoe mijn ouders dit doen. Als ik niet kon slapen, sloop ik vroeger altijd naar beneden en deed de woonkamerdeur op een kier. Vanaf daar kon ik precies mijn vader zien, maar mijn moeder zat buiten beeld op de andere hoek van de bank. Ze keken televisie zonder geluid, want anders kreeg mam hoofdpijn. Ik had mezelf als regel gesteld dat als ze me niet naar beneden hadden horen komen, ze blijkbaar te druk met iets anders bezig waren. Dan keek ik over de schouders van mijn vader mee naar de film, tot hun drinken op was. Dan pakte mijn vader twee blikjes uit de koelbox naast de bank, trok er één open en nam direct een grote teug. Dat was mijn startsein om terug te gaan. Dan liep ik een paar treden de trap op en wachtte vlak voor die ene piepende trede tot ik het gesis van mijn moeders blikje hoorde. Precies op dat moment liep ik door. Ik was er nooit geweest.

Ik hoor eindelijk het verlossende geluid. Ik wil weglopen, maar ik weet dat dat niet kan, dus ik neem een klein slokje. Hoewel het lauw is, vind ik het minder vies dan ik dacht. Mijn ouders ruiken erger als ze me soms midden in de nacht welterusten komen kussen. Ik hoop dat ik niet ook zo ruik. Ik weet dat Pip gewoon een vriendin is, maar ik heb wel een zoen verdiend.

Pip is naast me komen zitten en kijkt tevreden.

‘Ik heb ook nog wel flesjes boven. Ik kan je zo wel laten zien waar op mijn kamer ik ze verstop.’

Knipoogde ze nou? Voor ik het weet staat ze weer en pakt het blikje uit mijn hand. Ik laat gemakkelijk los. Ze gooit het over het vangnet van de trampoline en een paar druppels komen op ons.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

J.D. Salinger, Richard Siken, Maartje Smits, Virginia Woolf

Wat luister ik?

Janelle Monáe, Lorde, Oh Wonder, Stromae, Years & Years

Quote

'I dream in my dream all the dreams of the other dreamers, And I become the other dreamers." - Walt Whitman