Nieuwste onderwerp

Jachtgebied (3)

‘Wil je Diggedy bij het water hebben? Of zat je meer te denken aan een plek met bomen? Open terrein, kan ook. Je hebt de vliegerweide en het hondenuitlaatveld.’
‘Diggedy had het niet zo met honden,’ zegt Elie peinzend. Ze kent het park niet goed. Alleen het stuk waar je als fietser kunt afsnijden door een deel van het parkpad te nemen. Je bent dan sneller bij het station en de sportvelden die er achterliggen.
‘Aan het water lijkt me mooi, maar niet te dichtbij, wandelende takken zijn geen goede zwemmers. Ze kunnen ook niet over het water glijden, zoals schaatsenrijders.’
Naast haar bromt Fons instemmend. Elie loopt iets haar achter hem, een voetlengte, om hem het tempo te laten bepalen. In één pas van haar, gaan er op z’n minst twee van Fons en zijn wandelstok. Fons beweegt zijn voeten moeizaam, alsof er in zijn heupen te strak afgestelde deurveren zitten. Elie kijkt naar de hand van Fons die op de wandelstok steunt. De huid doet haar denken aan papiermarché, de uitgeharde vorm. Van een glibberig, met lijm volgezogen, stuk krant heeft het bleke weefsel niks weg. Gortdroog lijkt het eerder. Uitgewrongen, vervolgens uren te drogen gelegd in de zon, om daarna weer over Fons’ knokkelige lichaam te zijn gegooid. Toch heeft het oude lichaam iets onverbiddelijks. Misschien doordat het Fons is die de adelaar vastheeft en de vogel niet hem. Alleen de snavel steekt uit. Het beest zou niks kunnen zien. De vingers van Fons vormen een huif die valkeniers gebruiken bij hun vogels. Ze worden er rustig van, vertelde een dierenverzorger Elie een keer. Ze gelooft het niet.

‘Bij de vijver zijn mooie plekken,’ zegt Fons, ‘Het is een eind die kant op.’ Met zijn vrije hand wuift hij halfslachtig naar links. Elie volgt, omdat je dat doet wanneer iemand wijst, met haar blik de wuivende hand. In het licht van de lantaarnpalen zijn er details, daarbuiten is het een samenklontering van grauwe silhouetten.
‘Zijn er schaatsenrijders bij de vijver?’ vraagt Elie.
Fons haalt zijn schouders op. De een hoger dan de ander. Rechts laag om de wandelstok niet het contact met de grond te laten verliezen. ‘Ik weet niet of ’s avonds ook schaatsen,’ antwoordt hij.

‘s Nachts kwam Diggedy’s tot leven. Vaak zat Elie voor het terrarium en volgde elke beweging van het diertje. Ze was jaloers op hem, op zijn traagheid. Er waren avonden dat ze op zo’n zelfde wijze door haar kamer klauterde. Haar armen en benen probeerde ze aan Diggedy’s poten te spiegelen. Het werkte niet, omdat haar hoofd weigerde in te houden.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.