Nieuwste onderwerp

Jachtgebied (2)

‘Wilt u Diggedy zien?’ vraagt Elie, terwijl ze het puntje van de neus van de man volgt. Daarna kijkt ze naar de adelaarssnavel op de wandelstok. De snavel is niet, zoals de neus, licht afgerond. Het is eerder een mes, of een grote snijtand. Je zou er goed mee in het zand kunnen tekenen. De neus van de man is niet zo scherp. Groot, spits, maar geen mes. Een ideale neus om als de Maori’s te neuzen, concludeert Elie.
‘Fons, noem me maar Fons,’ antwoordt de man, ‘van Alfonso.’
‘Wil je Diggedy zien, Fons van Alfonso?’
Fons lacht hoofdschuddend. Even wordt de adamsappelberg in zijn hals weer wat omhooggestuwd.
‘Heel graag,’ zegt hij.

Met haar wijs- en middelvinger duwt Elie het luciferdoosje tot de helft open. Het heeft iets weg van de goocheltruc met het doorgezaagde meisje. Een deel van het lijf onthullend aan het publiek om te laten zien dat alles klopt. Iedereen die toekijkt wetend dat er in de andere kant een tweede dame verstopt zit. ‘Zijn voelspriet is geknikt.’ Elie wijst Fons op het speldbrede uitsteeksel op Diggedy’s kop.
‘Het maakt hem niet minder mooi,’ zegt Fons, ‘net een dun vanille sigaartje.’
‘Ik denk alleen niet dat hij naar vanille smaakt als je hem rookt.’ Elie beeldt in hoe Fons Diggedy zou opsteken. Het achterlijf geklemd tussen duim en wijsvinger, de voelsprieten direct verschroeid bij het eerste vlamcontact.
Fons buigt zich over Diggedy en haalt luidruchtig zijn neus op. ‘Hij ruikt naar karton,’ stelt hij vast, ‘en lijm.’
‘Van de glitters,’ zegt Elie. Ze pulkt een paar losgekomen glitters weg tussen de stofvezels van haar spijkerbroek. De binnenkant van het luciferdoosje heeft ze onbekleed gelaten, dat is alleen voor Diggedy.

Een tijd lang kijken Elie en Fons zwijgend naar de wandelende tak. Elie duwt de luciferdoos helemaal open. Diggedy’s onderlijf komt tevoorschijn. De ruimte eromheen voldoende om een tweede wandelende tak in kwijt te kunnen. Twee of drie keer zou ze Diggedy moeten dubbelvouwen. Zijn lijf knakken zoals je met lange tentstokken doet.
‘Wilde je hem niet in de tuin begraven?’
Elie schudt verwoed haar hoofd. ‘Ik woon in een flat. Alleen op het balkon had ik hem kunnen begraven, in de plantenbak.’ Ze zou het zichzelf niet kunnen vergeven wanneer Diggedy’s postmortale belichaming zou stuiten op het bleekgroene plastic. Daarnaast drukt haar moeder haar sigaretten uit tussen de petunia’s. Wandelende takken horen niet in asbakken.
‘Weet jij een betere plek dan een plantenbak?’ vraagt ze Fons.
Er verschijnt een minzame glimlach op het gezicht van de oude man. ‘Voor mijn vrouw heb ik hier de allermooiste plek gevonden.’

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.