Nieuwste onderwerp

Jachtgebied (1)

Het luciferdoosje met Diggedy erin, ligt op Elies schoot. De glitters waarmee ze het karton heeft beplakt, zitten op haar broek en onder haar nagels. Voorzichtig schuift Elie het doosje open en kijkt naar het levenloze wandelende takkenlijfje. Een van Diggedy’s voelsprieten ligt in een onnatuurlijke knik. Ze durft het niet goed te leggen, bang dat Diggedy de spriet verliest. Met de top van haar pink raakt Elie heel even zijn borststuk aan. Ze duwt het doosje dicht en legt het weer op schoot. Haar handen bolt ze als een ingangloze iglo eroverheen.

‘Dat is een wonderlijk doosje lucifers, dat je daar hebt.’
Elie trekt haar blik los van de donkere lucht boven haar. Er zijn nauwelijks sterren zichtbaar. Het wolkendek te compact en Elie is blij dat ze genoeg glitters op het luciferdoosje heeft geplakt. Er zijn er altijd een aantal waarop het lantaarnlicht valt en door kunnen als sterren op haar schoot. ‘Dank u wel,’ zegt Elie tegen de onverwachte voorbijganger. Een oude man schuifelt langs haar heen. Op het andere eind van het bankje neemt hij plaats. Zijn wandelstok haakt hij met het handvat aan de rugleuning. De geelkoperen handgreep heeft de vorm van een adelaarskop. Het lijkt alsof de vogel zijn kop op de bankleuning laat rusten.
‘Rook je ook glittersigaretten?’ vraagt de man.
Elie kijkt voorzichtig opzij, maar de man kijkt haar niet aan. Hij heeft zijn blik, net als Elie zo-even, op de lucht gericht. De knik in de nek van de man doet Elie denken aan Diggedy’s voelspriet. Zijn adamsappel steekt als een scherpe bergpiek uit. Een aantal kraakbeenringen zijn zichtbaar onder de dunne huid. Ze zou haar hand tegen zijn achterhoofd willen leggen, om er zeker van te zijn dat de nek niet doorknakt.
‘Er zitten geen lucifers meer in,’ antwoordt Elie, ‘het is een grafkist.’

De man klapt zijn hoofd terug. De adamsappelberg krimpt. Hij knikt langzaam.
‘Ik ga mijn wandelende tak begraven,’ gaat Elie verder. Met een van haar langere nagels haalt ze onder een ander een glittertje vandaan en drukt het terug op het karton.
‘Dat is een wonderlijke grafkist, die je voor je wandelende tak hebt.’
Elie knikt. Even zetten ze tegelijkertijd een knik in, maar de man is een vertraagde versie ten opzichte van haar. Haar neus staat alweer horizontaal, terwijl die van de man nog aan het dalen is. Zijn neus heeft iets weg van de adelaarssnavel. Elie ziet voor zich hoe de man zich met zijn neus aan de leuning vasthaakt. Als ze een diepe kuil onder het bankje graaft, zou de man net als de wandelstok bungelen. ‘Diggedy,’ zegt ze, ‘zo heet mijn wandelende tak.’
‘Een even wonderlijke naam,’ antwoordt de man en zijn neus zet een volgende daling in.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.