Nieuwste onderwerp

Kieuwen

Hij zou me inwisselen voor kieuwen. Dat zei hij de eerste dag dat we elkaar spraken. Ik weet dat dat nu nog zo is. Als ik moet verdwijnen en hij daarmee kieuwen krijgt, verdwijn ik.

Louique en ik wisselden onze eerste woorden bij het buitenaanrecht op een trekkerscamping. Hij stond tentharingen af te wassen in een van de gootstenen. Systematisch ging hij de haringen van boven naar beneden af met een schuursponsje. ‘Ik heb niet eerder iemand zijn tentharingen zien afwassen,’ zei ik gefascineerd.
‘Het zijn niet mijn tentharingen,’ antwoordde Louique zonder het schoonmaken te onderbreken.
Mijn badpak liet ik onder een lopende kraan het water opnemen, terwijl ik half naar zijn handen bleef kijken. De schoongemaakte haringen zette hij overeind in de afwasbak; de kromme bovenkanten gehaakt aan de plastic rand. ‘Anders verdrinken ze,’ zei Louique toen hij me zagen kijken, ‘ze hebben geen kieuwen.’
Ik knikte.
‘Ik zou jou inwisselen voor kieuwen,’ ging hij verder. Daarna zei hij geen woord meer.

*

’s Ochtends zwom ik in het meer naast camping. Zodra ik de bodem niet meer kon raken, draaide ik op mijn rug en spreidde mijn armen en benen als een zeester. Met volgezogen longen liet ik mezelf minutenlang drijven. Soms was Louique er. Hij stond tot zijn knieën in de ondiepe stukken of dook met grote keien onderwater.

Een aantal dagen na onze ontmoeting bij het aanrecht, dreef Louique plots naast me op een aftandse surfplank. De mensen van de camping hadden drie achtergelaten surfplanken toegeëigend. Half op de oever getrokken, lagen nog een kano en een waterfiets. De vinnen van de roeispanen leken aangevreten door ratten.
‘Hoi tentharingjongen.’ Ik klapte mijn zeesterarmen en –benen in en keerde me om.
‘Tentharingen afwassen is niet het enige dat ik doe,’ antwoordde Louique.
‘Wat doe je dan nog meer?’
‘Ik ben zelfstandig archivist.’
‘Zal ik je archivist noemen?’ vroeg ik al watertrappelend.
‘Nee, tentharingjongen is goed.’

We vonden een routine waarbij Louique aan het eind van mijn drijfsessies op een surfplank naast me kwam liggen. Hij lag op zijn rug op de plank, ik met mijn rug in het water. Soms wisselden we van plek. Ik ging altijd met mijn buik op de surfplank liggen. Zo zag ik hoe het olijfgroene water Louiques lichaam opslokte wanneer hij onderwater dook.
‘Ik moet me inhouden niet een ademteug te nemen,’ zei hij als hij bij me op de plank klom.
In kleermakerszit zaten we tegenover elkaar. Beiden lieten we één hand in het water bungelen tot er door de kou geen gevoel meer inzat. Hand in hand wachtte we tot we de hand van de ander konden voelen. ‘Uiteindelijk zal je onderwater je eigen lichaam niet meer voelen,’ concludeerde Louique.
Ik knikte. ‘De hand van iemand anders voel je dan ook niet meer.’
‘Nee, dat klopt,’ antwoordde hij.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.