Nieuwste onderwerp

Wintertenen

Engelbert heeft twee paar sokken over elkaar aan en hij heeft wanten aangetrokken. Bij handschoenen zijn vingers van elkaar gescheiden, bij wanten kunnen vingers van elkaars warmte profiteren en dit langer behouden. Engelbert heeft gehoord dat de beste warmtebron bij onderkoeling een naakt menselijk lichaam is en als het winter is ziet hij vaak verstrengelde lichamen voor zich. Ook in het openbaar. Op een besneeuwde wipkip bijvoorbeeld. Of in het vriesvak in de supermarkt tussen doosjes doperwten.

Hij staat vaak stil bij onderkoeling, omdat zijn vingers en tenen zeer snel koud worden. Ze worden gevoelloos en wit. Het vermoeit hem wanneer mensen meteen over hun eigen wintertenen beginnen. Waar Engelbert last van heeft, is van een geheel andere lichamelijke orde. Binnen de geneeskunde heet het het fenomeen van Raynaud, maar er wordt ook gesproken over het syndroom of de ziekte van Raynaud. Raynauds wintertenen bestaat niet.

*

‘Geheel de andere richting op,’ zegt de tramchauffeur.
Engelbert voelt de behoefte hem te vertellen over zijn Raynaud-vingers. Bij de eerstvolgende halte stapt hij uit en aan de overkant van de weg stapt hij in een tram die de zojuist gepasseerde tweeëntwintig haltes weer langsgaat. Een uur en tien minuten heeft hij gedaan over een afstand waar je hooguit zeven minuten over zou moeten doen.

In het café zit hij aan de bar. Hij zit nooit aan de bar en weet niet waarom nu wel. Misschien omdat hij alleen is en in films zitten mensen die alleen zijn altijd aan de bar. Het is een café dat mensen voor zich zien als iemand hen vraagt hun ogen te sluiten en een café voor zich te zien. In elk geval is als het café in Engelberts hoofd. Hij krijgt een beetje kriebels in zijn buik, omdat hij zijn ogen niet hoeft dicht te doen.
Het meubilair en de bar toog zijn van donkerbruin hout. De vloer is niet van hout, maar van grijs linoleum. Zelf zou hij hout hebben gelegd. Houten vloeren hebben verweerde plekken waar de stoelen constant schuiven en kraakgeluiden als er iemand overheen loopt zijn mooi. In een hoek staan gokkasten; twee van die fruitmachines, waarvan Engelbert het citroentje er het lekkerst uit vindt zien. Op de bar liggen groezelige groene handdoekjes van Heineken. In de vensterbanken ligt stof. Niet een dikke laag als in de Swiffer reclames, er ligt gewoon wat stof. In een vensterbank staan twee vetplanten. Hij weet dat ze vrouwentongen heten.
Het plafond is mooi. Veel mensen zullen zeggen “die met dat plafond” wanneer ze het over dit café zouden hebben. De hele vlakte is bedekt met grote posters. Er zit geen eenheid in, een verzameling die je verwacht te krijgen als je een kleptomaan vraagt posters te leveren uit de entertainmentbranche. Hij herkent Hans Klok, Kruimeltje, The Sopranos en Space Cowboys.

*

Zijn ring en wijsvingers hebben weer gevoel, maar Engelbert voelt zich niet goed. In een psychologisch onderzoek zou hij ‘leeg’ opschrijven bij de vraag je huidige gevoelsleven te omschrijven in één woord. Aan Sombere Siebrus, de barman, wil hij vragen of hij weet dat de vetplanten vrouwentongen heten en de vier mannen achterin het café wil hij vragen aan te mogen schuiven bij het kaartspel dat ze spelen. De mannen lachen veel en drinken Apfelkorn. Hij denkt dat ze het leuk vinden als hij vertelt over de vrouwentongen. Misschien willen ze ook weten van zijn Raynaud-vingers. Het zou fijn zijn als ze hem zouden vertellen over hun wintertenen.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.