Nieuwste onderwerp

Excuus

Geachte meneer de filiaalmanager van de dorpskringloopwinkel,

Deze brief stuur ik u vanwege morele motivatie. U kunt het zien als de Japie de krekel in mij die maakt dat ik deze woorden tot u breng. Ik geloof dat er in ons allen gewetenskrekels leven, maar dat het soms veel moed vraagt om te luisteren naar de goede beestjes in ons. Ik hoop dat u mij een moedig mens vindt.

Het was namelijk in de late middag op de negende dag, dat een donderdag was; de tweede donderdag die maand, in september van negenennegentig dat ik in uw kringloopwinkel een ansichtkaart stal. Het was niet een kaart van het dressoir dat bij de kassa staat. Bij de boeken heeft u drie kartonnen doosjes staan met daarin een variëteit aan ansichtkaarten; daaruit nam ik de kaart mee. De kaart heeft jaren in mijn gestolen-ansichtkaarten(onbeschreven)-envelop gezeten. Eergister heb ik hem voor het eerst weer in handen gehad, omdat ik het een mooie kaart vond om bij mijn vaders kist te zetten. Hierdoor moest ik aan u en uw winkel denken.

Uw aanbod ansichtkaarten was zeer imponerend, nog altijd is dit zo; waarvoor ik u mijn complimenten wil geven. Ik kan me voorstellen dat het u ontgaan is dat er onbetaald een kaart verdween. Ik ben me ervan bewust dat u de winkel runt op goed vertrouwen en de spullen niet voorzien zijn van beveiliging. U had de kaarten ook niet genummerd, dat heb ik wel eens gezien in een andere kringloopwinkel. Voor het feit dat u nog steeds geen numeriek systeem heeft toegepast, heb ik zeer veel respect. Ik vraag van u geen respect, maar ik hoop dat de toelichting hieronder enigszins mijn diefstal in een ander daglicht stelt. 

Gewetenskrekels leggen het af tegen ziekelijke steelzucht. U kent hiervoor de benaming Kleptomanie misschien wel. Deze zucht naar stelen wordt geclassificeerd in stoornissen in de impulsbeheersing. Het was een impuls, ziet u, het onterecht toe-eigenen van uw ansichtkaart.
Ik wil u graag vertellen dat ik een diefstal niet op voorbedachte rade pleeg; ik ga nooit op pad om te stelen. Zo ook niet die late middag op de negende dag, tevens de tweede donderdag, van september in negenennegentig. Ook vertel ik graag dat er geen medeplichtigen bij betrokken waren; ik handel namelijk altijd alleen, omdat ik dan het meest geniet, dat ik voldoende geld tot mijn beschikking had om de ansichtkaart van tachtig cent te kunnen betalen, dat een niet te onderdrukken drang mij overviel bij de kaartendozen, dat ik genoegdoening ervoer tijdens de diefstal en dat mijn kleptomanische voorkeur voor het type product toen, en nu nog steeds; overigens is sinds kort ook een sleutelhangervoorkeur aanwezig, ansichtkaarten betrof. Soms rapporteren steelzuchtigen een orgasme of seksuele opwinding tijdens een diefstal, maar ik wil dat u weet dat ik met deze aspecten niet bekend ben.  

Hiermee hoop ik dat mijn woorden van spijt waarde krijgen en behouden en dat u mij nu een nog moediger mens vindt: welgemeende excuses meneer de filiaalmanager, voor het stelen van uw ansichtkaart. 

Met uiterst vriendelijke groeten,
een klant.

[In de bijlage vindt u een kopie van het hoofdstuk uit het DSM-5 over stoornissen in de impulsbeheersing]

 

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.